Prosty dal z czerwonej soczewicy

Przepis na Prosty dal z czerwonej soczewicy
Czas przygotowania50 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Prosty dal z czerwonej soczewicy to pyszne danie kuchni indyjskiej, przyrządzone na bazie soczewicy, z dodatkiem mleczka kokosowego i aromatycznych przypraw. Świetnie sprawdzi się na dodatkowy, mniejszy posiłek w ciągu dnia czy kolację. Polecamy amatorom kuchni indyjskiej.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić prosty dal z czerwonej soczewicy

  1. Soczewicę umyć w misce, kilkakrotnie zmieniając zimną wodę. Przełożyć na sito i odcedzić.
  2. Połowę oleju rozgrzać w średnim garnku. Zeszklić cebulę. Papryczkę chilli przekroić na pół i usunąć nasiona (chyba że dal ma być bardzo pikantny). Dodać do cebuli.
  3. Dodać soczewicę, kurkumę i 750 ml wody i wymieszać. doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień na bardzo mały i gotować przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aż soczewica zmięknie.
  4. W międzyczasie w małym garnku rozgrzać pozostały olej. Dodać nasiona gorczycy i smażyć aż zaczną strzelać. Zmniejszyć ogień, dodać zieloną cebulkę i liście laurowe. Smażyć, mieszając, przez 3-4 minuty.
  5. Z mleczka kokosowego zdjąć większość tłustej śmietanki i dodać wodnistą część do soczewicy. Dorzucić pozostałe przyprawy. Gotować jeszcze przez 5 minut.
  6. Wmieszać cebulkę z przyprawami, wyjąć papryczkę chilli. Doprawić solą i podawać na gorąco – dobrym dodatkiem do podania będzie limonka do wyciśnięcia.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.