Balsamiczne lody z owoców jagodowych

Przepis na Balsamiczne lody z owoców jagodowych
Czas przygotowania20 min + mrożenie
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Balsamiczne lody z owoców jagodowych to domowe lody z owoców leśnych, z dodatkiem śmietany kremówki, cukru i octu balsamicznego. Lody ze świeżych owoców to wspaniały pomysł na letni deser, który orzeźwi i zachwyci smakiem zarówno domowników, jak i zaproszonych gości.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić balsamiczne lody z owoców jagodowych

  1. Wrzucić owoce do robota kuchennego lub blendera i zmiksować na jednolitą masę. Przecisnąć przez drobne sitko, żeby usunąć pestki oraz skórki jagód. Dodać ocet balsamiczny i wymieszać. Chłodzić 30 minut.
  2. Podgrzewać cukier i 150 ml wody w małym rondlu na dużym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Zagotować bez mieszania i gotować 5 minut, aż powstanie lekki syrop. Wlać do miski żaroodpornej i zostawić, żeby ostygł.
  3. Wlać zmiksowane owoce, zamieszać i wstawić do lodówki.
  4. Dodać ubitą śmietanę do mieszanki i wymieszać. Wlać całość do maszynki do robienia lodów i zamrozić według instrukcji. Przenieść do odpornego na mróz pojemnika i przechowywać w zamrażarce co najmniej 2 godziny przed podaniem.
  5. Kto nie ma maszynki do robienia lodów, może wlać mieszankę od razu do pojemnika i wstawić do zamrażalnika na godzinę lub aż stwardnieją przy krawędziach. Ubić, żeby mieszanka zrobiła się jednolita, i włożyć z powrotem do zamrażalnika. Wyjąć po 30 minutach, znów ubić. Powtarzać mrożenie i ubijanie kilkakrotnie, aż lody zrobią się gładkie. Zostawić je wtedy w zamrażalniku na co najmniej 2 godziny.
  6. Przenieść lody do lodówki na 20 minut przed podaniem, żeby zmiękły.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.