Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Balsamiczne lody z owoców jagodowych
20 min + mrożenie
średni
02.11.2023
Balsamiczne lody z owoców jagodowych to domowe lody z owoców leśnych, z dodatkiem śmietany kremówki, cukru i octu balsamicznego. Lody ze świeżych owoców to wspaniały pomysł na letni deser, który orzeźwi i zachwyci smakiem zarówno domowników, jak i zaproszonych gości.
Składniki
- 250 g malin
- 300 g jagód lub borówek
- 350 g jeżyn
- 2 łyżeczki octu balsamicznego najwyższej jakości
- 200 g cukru
- 150 ml śmietany kremówki, lekko ubitej
Jak zrobić balsamiczne lody z owoców jagodowych
- Wrzucić owoce do robota kuchennego lub blendera i zmiksować na jednolitą masę. Przecisnąć przez drobne sitko, żeby usunąć pestki oraz skórki jagód. Dodać ocet balsamiczny i wymieszać. Chłodzić 30 minut.
- Podgrzewać cukier i 150 ml wody w małym rondlu na dużym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Zagotować bez mieszania i gotować 5 minut, aż powstanie lekki syrop. Wlać do miski żaroodpornej i zostawić, żeby ostygł.
- Wlać zmiksowane owoce, zamieszać i wstawić do lodówki.
- Dodać ubitą śmietanę do mieszanki i wymieszać. Wlać całość do maszynki do robienia lodów i zamrozić według instrukcji. Przenieść do odpornego na mróz pojemnika i przechowywać w zamrażarce co najmniej 2 godziny przed podaniem.
- Kto nie ma maszynki do robienia lodów, może wlać mieszankę od razu do pojemnika i wstawić do zamrażalnika na godzinę lub aż stwardnieją przy krawędziach. Ubić, żeby mieszanka zrobiła się jednolita, i włożyć z powrotem do zamrażalnika. Wyjąć po 30 minutach, znów ubić. Powtarzać mrożenie i ubijanie kilkakrotnie, aż lody zrobią się gładkie. Zostawić je wtedy w zamrażalniku na co najmniej 2 godziny.
- Przenieść lody do lodówki na 20 minut przed podaniem, żeby zmiękły.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze