Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Bezy bez jajek
90 min
średni
02.11.2023
Do przygotowania tych bez niepotrzebne będą nam jajka. Bazę dla tego deseru stanowi ubita na sztywno zalewa z fasoli w puszce. Jest to dobra opcja na poobiedni deser lub słodką przekąskę w ciągu dnia.
Spis treści:
Składniki
- Zalewa z jednej puszki po czerwonej lub białej fasoli
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego
Jak zrobić bezy bez jajek
- Zalewę przelewamy do wysokiego naczynia i ubijamy na sztywną pianę. Bądźmy przy tym cierpliwi, ponieważ ubija się ona odrobinę dłużej niż klasyczna piana z białek .
- Następnie wciąż ubijając dodajemy stopniowo cukier puder. Ubijamy jeszcze przez chwilę i dodajemy sok z cytryny/ocet jabłkowy. Teraz za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżki przekładamy pianę na blachę.
- Pieczemy w 130ºC przez około godzinę w piekarniku z termoobiegiem w 100ºC, w razie konieczności wydłużając czas pieczenia o 20 minut.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze