Jak zrobić zupę gyros w Lidlomixie?
06.03.2024
Bigos z cukinii, papryki i grzybów
średni
02.11.2023
Nigdy nie jedliście bigosu z cukinii i wydaje się Wam to dziwnym pomysłem? Tym lepiej – będziecie przyjemnie zaskoczeni, bo duszona cukinia jest pyszna. Zwłaszcza w wersji grzybowej. To eksplozja smaku umami i największa kulinarna niespodzianka wśród wegetariańskich bigosów, ale gwarantuję, że warto przetestować cukinię w tej roli.
Składniki
- 50 g suszonych podgrzybków (namoczonych przez noc)
- 100 g mrożonych kurek
- 100 g mrożonego szpinaku
- 2 cebule obrane i pokrojone na półplasterki
- czerwona papryka – oczyszczona i pokrojona na plasterki
- 3 małe cukinie pokrojone w długie cienkie paski (najlepiej obieraczką do warzyw)
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju
Jak zrobić bigos z cukinii, papryki i grzybów
- Podgrzybki ugotować do miękkości i pokroić w paski.
- Wodę po ugotowanych grzybach przelać do dużego garnka, w którym będziemy gotować bigos.
- Dodać kurki, paprykę, szpinak i cukinię.
- Gotować pół godziny, a potem dodać sos sojowy i olej.
- Wymieszać i podawać.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze