Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Brioszki
30 min + wyrastanie
średni
02.11.2023
Brioszki to francuskie, lekko słodkawe drożdżowe bułeczki o charakterystycznym kształcie i smaku. Przygotowywane są z mąki pszennej, masła, drożdży, cukru, mleka i jajek. Wyglądają bardzo ciekawie i smakują wyśmienicie, polecamy.
Spis treści:
Jak zrobić brioszki
- Włożyć mąkę, masło i sól do miski. Rozbełtać drożdże z 3–5 łyżkami mleka o letniej temperaturze, z cukrem i jajkami. Wlać do miski. Całość wyrabiać przez 4–5 minut mikserem, aż ciasto przestanie kleić się do miski.
- Przykryć i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia w niezbyt ciepłe miejsce.
- Ponownie wyrobić ciasto mikserem (około 5 minut). Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 30–50 minut. Objętość ciasta powinna w tym czasie wzrosnąć dwukrotnie. Nasmarować wnętrze foremek masłem.
- Ponownie wyrobić ciasto mikserem (około 5 minut). Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 30–50 minut. Objętość ciasta powinna w tym czasie wzrosnąć dwukrotnie. Nasmarować wnętrze foremek masłem.
- Cienko posypać blat mąką. Zagnieść ciasto rękami, uformować wałek i pokroić go na 25 równych kawałków. Z 20 kawałków utoczyć kule i powkładać je do foremek.
- W środku każdej kuli zrobić głęboki otwór palcem wskazującym. Każdy z pozostałych kawałków ciasta podzielić na 4 równe części. Utoczyć z nich tyle mniejszych kulek, ile mamy bułeczek. Włożyć małe kulki w otwory dużych i docisnąć.
- Rozbełtać żółtko z 2 łyżkami wody i posmarować nim brioszki. Nakryć ściereczką kuchenną i pozostawić na 30–50 minut, żeby rosły. Objętość bułeczek powinna się podwoić.
- Rozgrzać piekarnik do 220°C. Piec brioszki w foremkach przez 15–20 minut, aż staną się złotożółte.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze