Burgery z czarnej fasoli

Przepis na Burgery z czarnej fasoli
Czas przygotowania30 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Burgery z czarnej fasoli to przepis na wegetariańskie burgery w bułce, z wybranymi dodatkami. Smakowite kotlety z czarnej fasoli, marchewki, pasty z suszonych pomidorów, bułki tartej, sera i natki pietruszki świetnie będą smakowały ze świeżym pomidorem, serem i cebulą. Polecamy wypróbować ten przepis.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić burgery z czarnej fasoli

  1. Rozgrzać 3 łyżeczki oliwy na teflonowej patelni, wrzucić cebulę i smażyć 5 minut, często mieszając, aż zmięknie.
  2. Dodać startą marchewkę i smażyć jeszcze 2 minuty, mieszając. Zdjąć z ognia, dodać pastę pomidorową i wymieszać.
  3. Rozgrzać opiekacz do średniej temperatury. Przełożyć fasolę do miski i ubić niezbyt mocno ubijaczką do ziemniaków. Dodać usmażone warzywa, bułkę tartą, ser, natkę pietruszki oraz sól i pieprz.
  4. Wyrobić masę rękami, a następnie podzielić na 4 porcje. Uformować z każdej duży kotlet o średnicy około 10 cm i grubości 2,5 cm.
  5. Lekko posmarować kotlety z obu stron pozostałymi 2 łyżeczkami oliwy i ułożyć je na ruszcie. Opiekać po 4-5 minut z każdej strony, aż się przyrumienią i rozgrzeją wewnątrz. (Można je też usmażyć na patelni lub opiec w piekarniku pod grillem).
  6. Przekroić bułki na połówki. Można je też opiec kładąc na ruszcie obok kotletów na ostatnie 2-3 minuty opiekania. Włożyć kotlety do bułek, dodać wybrane przez siebie dodatki i sałatę i podawać.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.