Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Burgery z czarnej fasoli
30 min
średni
02.11.2023
Burgery z czarnej fasoli to przepis na wegetariańskie burgery w bułce, z wybranymi dodatkami. Smakowite kotlety z czarnej fasoli, marchewki, pasty z suszonych pomidorów, bułki tartej, sera i natki pietruszki świetnie będą smakowały ze świeżym pomidorem, serem i cebulą. Polecamy wypróbować ten przepis.
Składniki
- 5 łyżeczek oliwy z oliwek extra virgin
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 1 marchewka, grubo starta
- 2 łyżeczki pasty z suszonych pomidorów
- 820 g czarnej fasoli z puszki, odsączonej i przepłukanej
- 55 g bułki tartej
- 55 g dojrzałego sera cheddar, startego
- 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
- 4 duże bułki
- sól i pieprz
- listki sałaty
- wybrane dodatki do dodania
Jak zrobić burgery z czarnej fasoli
- Rozgrzać 3 łyżeczki oliwy na teflonowej patelni, wrzucić cebulę i smażyć 5 minut, często mieszając, aż zmięknie.
- Dodać startą marchewkę i smażyć jeszcze 2 minuty, mieszając. Zdjąć z ognia, dodać pastę pomidorową i wymieszać.
- Rozgrzać opiekacz do średniej temperatury. Przełożyć fasolę do miski i ubić niezbyt mocno ubijaczką do ziemniaków. Dodać usmażone warzywa, bułkę tartą, ser, natkę pietruszki oraz sól i pieprz.
- Wyrobić masę rękami, a następnie podzielić na 4 porcje. Uformować z każdej duży kotlet o średnicy około 10 cm i grubości 2,5 cm.
- Lekko posmarować kotlety z obu stron pozostałymi 2 łyżeczkami oliwy i ułożyć je na ruszcie. Opiekać po 4-5 minut z każdej strony, aż się przyrumienią i rozgrzeją wewnątrz. (Można je też usmażyć na patelni lub opiec w piekarniku pod grillem).
- Przekroić bułki na połówki. Można je też opiec kładąc na ruszcie obok kotletów na ostatnie 2-3 minuty opiekania. Włożyć kotlety do bułek, dodać wybrane przez siebie dodatki i sałatę i podawać.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze