Chili sin carne

Przepis na Chili sin carne
Czas przygotowania70 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Ten przepis na chili con carne bez mięsa to świetna wegańska alternatywa dla tego tradycyjnego dania kuchni meksykańskiej. W potrawie prym wiedzie czerwona fasola, ale znajdziemy w nim także paprykę, kukurydzę, pomidory i oczywiście papryczkę chili.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić chili sin carne

  1. Fasolę moczyć przez noc, potem gotować ok 40 min.
  2. Na patelni rozgrzać 5-6 łyżek oliwy i podsmażyć posiekane chilli, po chwili dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić.
  3. Cebulę z chilli przełożyć do garnka, dodać do tego przygotowaną wcześniej fasolę.
  4. Na 3-4 łyżkach oliwy podsmażyć pokrojoną w kostkę paprykę i dorzucić do garnka.
  5. Dodać kukurydzę z puszki (wcześniej odcedzić) i pomidory z puszki (w przypadku świeżych pomidorów: obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dusić na 3 łyżkach oliwy na patelni ok. 15 min).
  6. Wszystkie składniki dusić razem w garnku przez 15 min, posolić.
  7. Podawać z ugotowanym brązowym ryżem lub chlebem

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.