Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Chili sin carne
70 min
średni
02.11.2023
Ten przepis na chili con carne bez mięsa to świetna wegańska alternatywa dla tego tradycyjnego dania kuchni meksykańskiej. W potrawie prym wiedzie czerwona fasola, ale znajdziemy w nim także paprykę, kukurydzę, pomidory i oczywiście papryczkę chili.
Spis treści:
Składniki
- 1 lub 2 papryczki chilli (według preferencji)
- szklanka suchej czerwonej fasoli namoczonej przez noc (ew. można zastąpić 2 puszkami czerwonej fasoli)
- 2 czerwona papryka
- puszka kukurydzy
- puszka pomidorów lub ½ kg świeżych pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- sól
Jak zrobić chili sin carne
- Fasolę moczyć przez noc, potem gotować ok 40 min.
- Na patelni rozgrzać 5-6 łyżek oliwy i podsmażyć posiekane chilli, po chwili dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić.
- Cebulę z chilli przełożyć do garnka, dodać do tego przygotowaną wcześniej fasolę.
- Na 3-4 łyżkach oliwy podsmażyć pokrojoną w kostkę paprykę i dorzucić do garnka.
- Dodać kukurydzę z puszki (wcześniej odcedzić) i pomidory z puszki (w przypadku świeżych pomidorów: obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dusić na 3 łyżkach oliwy na patelni ok. 15 min).
- Wszystkie składniki dusić razem w garnku przez 15 min, posolić.
- Podawać z ugotowanym brązowym ryżem lub chlebem
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze