Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Chleb pszenny na miodzie i maślance
180 min
średni
02.11.2023
Składniki
- 10 g (2 i 1/2 łyżeczki) aktywnych suchych drożdży
- 120 g (1 szklanka) mąki pszennej pełnoziarnistej
- 250 g (2 szklanki) mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki miodu
- 1 i 1/2 łyżki oleju roślinnego
- 355 ml (1 i 1/2 szklanki) maślanki o temperaturze pokojowej
Jak zrobić chleb pszenny na miodzie i maślance
- Połączyć drożdże z obydwoma rodzajami mąki, proszkiem do pieczenia, solą, miodem, olejem i maślanką w pojemniku automatu do chleba.
- Piekąc w automacie, ustawić temperaturę pieczenia na średnią.
- Piekąc w piekarniku, zagnieść ciasto ręcznie lub w automacie, ustawiając funkcję wyrabianie ciasta. Wyrobione ciasto umieścić w wysmarowanej tłuszczem formie i zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez 25 minut, lub do chwili, gdy ostukiwany bochenek wyda dźwięk jakby był pusty w środku.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze