Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Chleb z pesto, pomidorkami i mozarellą
20 min
średni
02.11.2023
Chleb z pesto, pomidorkami i mozarellą to propozycja grillowanych kanapeczek, posmarowanych zielonym pesto z orzeszków piniowych, bazylii, oliwy i sera, z dodatkiem pomidorków cherry oraz mozarelli. To świetny pomysł na małą przekąskę, który sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na każdym przyjęciu.
Składniki
- 125 g świeżych liści bazylii
- 120 ml (1/2 szkl.) oliwy z oliwek
- 2 obrane ząbki czosnku
- 1 bochenek (1/2 kg) chleba pszennego lub 1 bagietka
- 8 pomidorków cherry
- 220 g sera mozzarella w plasterkach
- 40 g (3/4 szkl.) prażonych orzeszków piniowych
- 20 g startego parmezanu
Jak zrobić chleb z pesto, pomidorkami i mozarellą
- Pesto: w blenderze lub robocie kuchennym zrobić purée z liści bazylii, oliwy i czosnku. Dodać orzeszki piniowe i parmezan, i nadal miksować, aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji.
- Nagrzać piekarnik włączając funkcję „grill”.
- Pokroić chleb na kromki dowolnej grubości i posmarować każdą kromkę warstwą pesto. Na tym położyć po plasterku pomidora i sera mozzarella.
- Poukładać kanapki na dużej blasze do pieczenia. Piec przez 5 minut, aż ser zacznie bulgotać i lekko się zrumieni.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze