Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Chlebek dyniowy
60 min
średni
02.11.2023
Chlebek dyniowy to aromatyczne pieczywo, które można jeść zarówno samo, jak i z dodatkami. Chlebek przyozdobić można prażonymi pestkami dyni, nasionami słonecznika lub orzechami włoskimi.
Spis treści:
Składniki
- 425 g purée z dyni
- 4 jajka
- 1 szklanka oleju roślinnego
- 2/3 szklanki wody
- 3 szklanki cukru
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1/4 łyżeczki mielonego lub startego na drobnych oczkach imbiru
Jak zrobić chlebek dyniowy
- Nagrzać piekarnik do 175°C. Natłuścić i oprószyć mąką wnętrze trzech foremek do pieczenia wielkości około 8×18 cm.
- W dużej misce dobrze wymieszać razem purée z dyni, jajka, olej, wodę i cukier.
- W oddzielnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki i imbir.
- Dodać suche składniki do masy dyniowej i starannie wymieszać. Wlać do przygotowanych foremek.
- Piec około 50 minut w nagrzanym piekarniku. Chleby są gotowe, gdy wkłuta w środek wykałaczka jest po wyjęciu sucha.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze