Chlebek dyniowy

Przepis na Chlebek dyniowy
Czas przygotowania60 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Chlebek dyniowy to aromatyczne pieczywo, które można jeść zarówno samo, jak i z dodatkami. Chlebek przyozdobić można prażonymi pestkami dyni, nasionami słonecznika lub orzechami włoskimi.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić chlebek dyniowy

  1. Nagrzać piekarnik do 175°C. Natłuścić i oprószyć mąką wnętrze trzech foremek do pieczenia wielkości około 8×18 cm.
  2. W dużej misce dobrze wymieszać razem purée z dyni, jajka, olej, wodę i cukier.
  3. W oddzielnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki i imbir.
  4. Dodać suche składniki do masy dyniowej i starannie wymieszać. Wlać do przygotowanych foremek.
  5. Piec około 50 minut w nagrzanym piekarniku. Chleby są gotowe, gdy wkłuta w środek wykałaczka jest po wyjęciu sucha.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.