Chlebek pita

Przepis na Chlebek pita
Czas przygotowania120min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Chlebek pita to okrągłe, drożdżowo-pszenne, płaskie placuszki, bardzo popularne na Bliskim Wschodzie. Stanowią świetny dodatek do sałatek, ale można jeść je także z wyrazistymi w smaku sosami. Przepis na Chlebek Pita znajduje się poniżej.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić chlebek pita

  1. Wymieszaj drożdże z 300 ml ciepłej wody w dużej misce. Pozostaw na 5 minut, aż drożdże się rozpuszczą, a następnie dodaj mąkę, sól i oliwę z oliwek. Zmieszaj składniki, a następnie dobrze połącz je dłońmi, aż uformują jednolite ciasto.
  2. Przełóż ciasto na lekko posypaną mąką powierzchnię. Ugniataj przez 5-10 minut, aż ciasto będzie miękkie, gładkie i elastyczne.
  3. Umieść je w lekko naoliwionej misce, przykryj ręcznikiem i pozostaw, aż podwoi swoją objętość, około 40 min.
  4. Podgrzej piekarnik do wysokiej temperatury i umieść dużą blaszkę do pieczenia na środkowej półce piekarnika. Podziel ciasto na osiem kulek, a następnie spłaszcz je nieco za pomocą dłoni.
  5. Na lekko posypanej mąką powierzchni rozwałkuj rękoma każdy krążek w owal.
  6. Ostrożnie wyjmij gorącą blachę z piekarnika. Posyp ją delikatnie mąką i rozłóż pity bezpośrednio na niej.
  7. Jeśli nie wszystkie się zmieszczą, będzie trzeba piec je partiami. Włóż blachę do piekarnika i piecz przez 4-5 minut lub do momentu, gdy pity zaczną zmieniać kolor.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.