Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Chlebek pita
120min
średni
02.11.2023
Chlebek pita to okrągłe, drożdżowo-pszenne, płaskie placuszki, bardzo popularne na Bliskim Wschodzie. Stanowią świetny dodatek do sałatek, ale można jeść je także z wyrazistymi w smaku sosami. Przepis na Chlebek Pita znajduje się poniżej.
Spis treści:
Składniki
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 500 g białej mąki pszennej i dodatkowo szczypta do przyprószenia blatu
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Jak zrobić chlebek pita
- Wymieszaj drożdże z 300 ml ciepłej wody w dużej misce. Pozostaw na 5 minut, aż drożdże się rozpuszczą, a następnie dodaj mąkę, sól i oliwę z oliwek. Zmieszaj składniki, a następnie dobrze połącz je dłońmi, aż uformują jednolite ciasto.
- Przełóż ciasto na lekko posypaną mąką powierzchnię. Ugniataj przez 5-10 minut, aż ciasto będzie miękkie, gładkie i elastyczne.
- Umieść je w lekko naoliwionej misce, przykryj ręcznikiem i pozostaw, aż podwoi swoją objętość, około 40 min.
- Podgrzej piekarnik do wysokiej temperatury i umieść dużą blaszkę do pieczenia na środkowej półce piekarnika. Podziel ciasto na osiem kulek, a następnie spłaszcz je nieco za pomocą dłoni.
- Na lekko posypanej mąką powierzchni rozwałkuj rękoma każdy krążek w owal.
- Ostrożnie wyjmij gorącą blachę z piekarnika. Posyp ją delikatnie mąką i rozłóż pity bezpośrednio na niej.
- Jeśli nie wszystkie się zmieszczą, będzie trzeba piec je partiami. Włóż blachę do piekarnika i piecz przez 4-5 minut lub do momentu, gdy pity zaczną zmieniać kolor.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze