Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Ciasteczka pomarańczowe z orzechami pekan
35 min
średni
02.11.2023
Ciasteczka pomarańczowe z orzechami pekan to małe, słodkie ciasteczka o pomarańczowym posmaku, ozdobione połówkami orzechów pekan. Idealne jako deser lub słodka przekąska. Ciasteczka można przechowywać w w szczelnym pojemniku przez parę dni.
Składniki
- 55 g mąki razowej
- 55 g mąki białej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 85 g jasnego brązowego cukru
- 55 g mąki ryżowej
- starta skórka z 1 pomarańczy
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 duże jajko
- 24 połówki orzechów pekan, do dekoracji
Jak zrobić ciasteczka pomarańczowe z orzechami pekan
- Wymieszać w misce mąkę pszenną i razową, cukier, mąkę ryżową oraz skórkę z pomarańczy.
- W małej misce ubić widelcem jajko z olejem i dodać do suchych składników w drugiej misce. Mieszać widelcem, aż powstanie ciasto.
- Ugniatać ciasto bardzo delikatnie na oprószonym mąką blacie, dopóki nie zrobi się gładkie, a potem uformować z niego cienki, przypominający parówkę walec długości 30 cm. Zawinąć ciasto w folię i włożyć na 2 godziny do lodówki
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Rozpakować ciasto z folii i w razie potrzeby ponownie uformować równy walec.
- Pokroić go ostrym nożem w poprzek na 24 plasterki. Rozłożyć je w odpowiednich odstępach na 2 dużych blachach do pieczenia z nieprzywierającą powłoką.
- Na wierzchu każdego plasterka umieścić połówkę orzecha pekan, wciskając go lekko w ciasto.
- Piec około 10 minut, aż będą twarde w dotyku i jasnozłote. Przenieść je na druciany ruszt, żeby całkowicie wystygły.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze