Ciasto filo ze śliwkami i marcepanem

Przepis na Ciasto filo ze śliwkami i marcepanem
Czas przygotowania35 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Ciasto filo ze śliwkami i marcepanem to przepyszny i efektownie prezentujący się deser, złożony z kilku warstw ciasta filo wypełnionego farszem z prażonych płatków migdałów, marcepana i śliwek. Polecamy wypróbować ten przepis.

Składniki

  • 5 dużych śliwek deserowych
  • 45 g wybranego marcepana
  • 150 g ciasta filo
  • 30 g masła, roztopionego
  • 4 łyżki prażonych płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka cukru pudru wymieszanego ze szczyptą cynamonu

Promocje na składniki

Jak zrobić ciasto filo ze śliwkami i marcepanem

  1. Nagrzać piekarnik do 180°C. Przeciąć śliwki wzdłuż na pół i usunąć pestki. Pokroić na plasterki lub w wąskie łódeczki.
  2. Pokroić arkusze ciasta filo na 8 kwadratów, każdy po około 20 na 20 cm. Złożyć 4 kwadraty razem, tak aby rogi się nie pokrywały. Posmarować ich stykające się powierzchnie małą ilością stopionego masła.
  3. Nasypać do obu ciast migdały, wyłożyć spód kawałkami marcepana i przykryć równo ułożonymi plasterkami śliwek. Posypać cukrem z cynamonem. Zawinąć ciasto do góry wokół śliwek i delikatnie przyklepać.
  4. Położyć na nieprzywierającej formie do pieczenia. Piec 15–20 minut, aż ciasto będzie chrupiące i przyrumienione. Przełożyć ciastka na talerze. Można udekorować plasterkami śliwki i podawać.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.