Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Ciasto filo ze śliwkami i marcepanem
35 min
średni
02.11.2023
Ciasto filo ze śliwkami i marcepanem to przepyszny i efektownie prezentujący się deser, złożony z kilku warstw ciasta filo wypełnionego farszem z prażonych płatków migdałów, marcepana i śliwek. Polecamy wypróbować ten przepis.
Składniki
- 5 dużych śliwek deserowych
- 45 g wybranego marcepana
- 150 g ciasta filo
- 30 g masła, roztopionego
- 4 łyżki prażonych płatków migdałowych
- 1 łyżeczka cukru pudru wymieszanego ze szczyptą cynamonu
Jak zrobić ciasto filo ze śliwkami i marcepanem
- Nagrzać piekarnik do 180°C. Przeciąć śliwki wzdłuż na pół i usunąć pestki. Pokroić na plasterki lub w wąskie łódeczki.
- Pokroić arkusze ciasta filo na 8 kwadratów, każdy po około 20 na 20 cm. Złożyć 4 kwadraty razem, tak aby rogi się nie pokrywały. Posmarować ich stykające się powierzchnie małą ilością stopionego masła.
- Nasypać do obu ciast migdały, wyłożyć spód kawałkami marcepana i przykryć równo ułożonymi plasterkami śliwek. Posypać cukrem z cynamonem. Zawinąć ciasto do góry wokół śliwek i delikatnie przyklepać.
- Położyć na nieprzywierającej formie do pieczenia. Piec 15–20 minut, aż ciasto będzie chrupiące i przyrumienione. Przełożyć ciastka na talerze. Można udekorować plasterkami śliwki i podawać.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze