Jak zrobić zupę gyros w Lidlomixie?
06.03.2024
Ciasto czekoladowe
75 min
średni
02.11.2023
Spis treści:
Składniki
- 150 g masła
- 175 g cukru
- 3 jajka
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki rumu
- 250 g mąki
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 100 g ciemnej czekolady, startej
- 100 g mlecznej czekolady, posiekanej
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Jak zrobić ciasto czekoladowe
- Rozgrzać piekarnik do 180 C (z termoobiegiem do 160 C). Wysmarować tłuszczem 1 keksówkę.
- Zmiksować masło aż będzie puszyste. Nadal miksując, stopniowo dodawać jajka, cukier i aromat waniliowy, aż powstanie puszysta mieszanina.
- Dodać mleko i rum. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy. Na koniec dodać obydwa rodzaje czekolady i dobrze wymieszać całość.
- Piec ciasto w nagrzanym piekarniku przez około 60 minut.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze