Ciasto marchewkowe z rodzynkami fit

Przepis na Ciasto marchewkowe z rodzynkami fit
Czas przygotowania90min
Poziom trudnościśredni
Liczba komentarzy 1
02.11.2023

Ciasto marchewkowe z rodzynkami fit to jedno z tych nieoczywistych. Z każdym dniem staje się ono bardziej popularne, dzięki czemu pomysły na jego przygotowanie są coraz liczniejsze. Nasza propozycja to wersja z dodatkiem rodzynek, które dodatkowo podbiją jego słodki smak.

Składniki

  • 2 łyżki miodu
  • 175 ml oleju słonecznikowego
  • 3 duże jajka
  • 140g startej marchwi (około 3 średnie marchewki)
  • 100g rodzynek
  • startą skórkę 1 dużej pomarańczy
  • 175 g mąki samorosnącej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej

Promocje na składniki

Jak zrobić ciasto marchewkowe z rodzynkami fit

  1. Podgrzej piekarnik do 180 ° C / termoobieg. Wysmaruj tłuszczem blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
  2. Wlej 1 łyżki miodu, 175ml oleju słonecznikowego i 3 duże ubite jajka do dużej miski. Delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.
  3. Dodaj 140g startej marchwi, 100g rodzynek i startą skórkę 1 dużej pomarańczy.
  4. Następnie dosyp 175 g samorosnącej mąki, 1 łyżkę sody, 1 łyżeczkę mielonego cynamonu i ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej do miski. Wszystko wymieszaj.
  5. Wlej ciasto do przygotowanej blachy i piecz przez 40-45 minut lub do momentu, w którym stanie się jędrne i sprężyste pod naciskiem palca.
  6. Lekko ostudź, następnie wyjmij, zdejmij papier i wyłóż na talerz.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.
Avatar Joanna 08.05.2021 W przepisie jest błąd. W podanych skladnikach jest podana łyżeczka sody, a w wykonaniu jest podana łyżka. Moze to zmylić.