Ciasto Raffaello

Przepis na Ciasto Raffaello
Czas przygotowania50 min + chłodzenie
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Ciasto Rafaello to połączenie smaków śmietany, białej czekolady, kokosa i migdałów. Ten pyszny deser to doskonały dodatek do czarnej kawy, który umili pogawędkę z przyjaciółmi.

Składniki

  • 4 jajka
  • 4 łyżki lodowatej wody
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • migdały w płatkach, do posypania ciasta
  • Do przełożenia:
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 3 szklanki (600 ml) śmietany kremówki
  • 2 opakowania śmietanfixu
  • 100 g wiórków kokosowych

Promocje na składniki

Jak zrobić ciasto raffaello

  1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia albo posmarować masłem.
  2. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z zimną wodą na bardzo sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera. Stale miksując, dodawać stopniowo cukier.
  3. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać do białek i delikatnie wymieszać szpatułką. Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać.
  4. Przelać ciasto do tortownicy i wyrównać wierzch. Piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. 20 minut.
  5. Po upieczeniu od razu wyjąć z blachy i studzić na metalowej kratce. Najlepiej odstawić na kilka godzin, aby biszkopt całkowicie wystygł.
  6. Posiekać czekoladę. Podgrzać (ale nie zagotować!) 1 szklankę śmietany i dodać czekoladę. Mieszać, aż czekolada się stopi. Odstawić aby ostygło.
  7. Gdy biszkopt całkiem ostygnie przekroić go w poziomie na 1/3 i 2/3. Spód tortu będzie tą cieńsza warstwą.
  8. Pozostałe 2/3 biszkoptu pokroić w małą kostkę, lub rozdrobnić w palcach. Zimną czekoladę ze śmietaną roztrzepać mikserem przez kilka minut, aż trochę zgęstnieje.
  9. Ubić pozostałe 2 szklanki śmietany ze śmietanfixem. Część śmietany odłożyć do dekoracji, a resztę dobrze wymieszać z kremem czekoladowym, pokruszonym biszkoptem i wiórkami kokosowymi. Rozłożyć tę masę na spodzie z biszkoptu.
  10. Posmarować odłożoną śmietaną po wierzchu, posypać wiórkami kokosowymi i migdałami.
  11. Odstawić do lodówki.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.