Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Ciasto z semoliny z migdałami
60 min
średni
02.11.2023
Ciasto z semoliny z migdałami to smakowite, słodkie ciasto, pieczone z kaszy manny i zmielonych migdałów. To puszyste ciasto polecamy na deser, jako dodatek do kawy.
Jak zrobić ciasto z semoliny z migdałami
- Rozgrzać piekarnik do 180 C. Tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować tłuszczem i oprószyć semoliną.
- Mleko zagotować, a następnie zdjąć z ognia. Dodać semolinę i dobrze wymieszać; odstawić, aby spęczniała.
- Masło zmiksować z cukrem i aromatem waniliowym na puszystą masę. Wmieszać żółtko, skórkę cytrynową i migdały. Wmieszać ciepłą semolinę.
- Białka ubić na sztywno, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
- Wlać ciasto do przygotowanej blaszki i wygładzić wierzch. Piec przez 50 minut, aż się przyrumieni i zacznie odchodzić od brzegów blaszki. Ciasto jest gotowe, gdy wykałaczka wetknięta w środek wychodzi czysta.
- Odstawić ciasto w blaszce, aby całkiem przestygło, a następnie delikatnie zdjąć brzeg tortownicy. Przed nałożenie ozdobić migdałami. Przechowywać w lodówce.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze