Ciasto z semoliny z migdałami

Przepis na Ciasto z semoliny z migdałami
Czas przygotowania60 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Ciasto z semoliny z migdałami to smakowite, słodkie ciasto, pieczone z kaszy manny i zmielonych migdałów. To puszyste ciasto polecamy na deser, jako dodatek do kawy.

Składniki

  • 500 ml mleka
  • 125 g semoliny (kaszy manny)
  • 60 g masła o temperaturze pokojowej
  • 175 g cukru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 3 jajka, oddzielić białka od żółtek
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 75 g zmielonych migdałów i kilka całych do ozdoby

Promocje na składniki

Jak zrobić ciasto z semoliny z migdałami

  1. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować tłuszczem i oprószyć semoliną.
  2. Mleko zagotować, a następnie zdjąć z ognia. Dodać semolinę i dobrze wymieszać; odstawić, aby spęczniała.
  3. Masło zmiksować z cukrem i aromatem waniliowym na puszystą masę. Wmieszać żółtko, skórkę cytrynową i migdały. Wmieszać ciepłą semolinę.
  4. Białka ubić na sztywno, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
  5. Wlać ciasto do przygotowanej blaszki i wygładzić wierzch. Piec przez 50 minut, aż się przyrumieni i zacznie odchodzić od brzegów blaszki. Ciasto jest gotowe, gdy wykałaczka wetknięta w środek wychodzi czysta.
  6. Odstawić ciasto w blaszce, aby całkiem przestygło, a następnie delikatnie zdjąć brzeg tortownicy. Przed nałożenie ozdobić migdałami. Przechowywać w lodówce.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.