Ciecierzyca w sosie orzechowo-cynamonowym

Przepis na Ciecierzyca w sosie orzechowo-cynamonowym
Poziom trudnościśredni
Ocena 5.0
Liczba komentarzy 1
02.11.2023

Jest to przepis, który powstał w te wakacje jako lunchbox do pracy. Sos jest przepyszny i nadaje się do miliona różnych wariacji np. sezonowo z kurkami (wtedy kurki warto podsmażyć z cebulką na początku).

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić ciecierzyca w sosie orzechowo-cynamonowym

  1. Gotujemy ryż lub kaszę
  2. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju
  3. Odcedzoną ciecierzycę dodajemy na patelnię i podprażamy aż się trochę zezłoci 2-3 min
  4. Delikatnie dolewamy bulion, dorzucamy łyżeczkę cynamonu i pół łyżeczki słodkiej papryki
  5. Dodajemy 2 łyżki masła orzechowe i dokładnie mieszamy
  6. Gdy sos zacznie gęstnieć próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy szczyptą soli i pieprzu czy chilli dla fanów ostrzejszych smaków
  7. Podajemy posypany np. szczypiorkiem
FlyNerd Autor: FlyNerd

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.
Avatar Paulina 24.01.2023 można dodać jakie warzywa? jakie będą pasowały ?