ciecierzyca w sosie orzechowym

Ciecierzyca w sosie orzechowo-cynamonowym - przepis

Jest to przepis, który powstał w te wakacje jako lunchbox do pracy. Sos jest przepyszny i nadaje się do miliona różnych wariacji np. sezonowo z kurkami (wtedy kurki warto podsmażyć z cebulką na początku).

ciecierzyca w sosie orzechowym

Składniki

1 puszka ciecierzycy

1 duża cebula

1 szklanka bulionu warzywnego

2 łyżki masła orzechowego

1 łyżeczka cynamonu

pół łyżeczki słodkiej papryki

sól i pieprz

szczypta chilli

1 ząbek czosnku

szczypiorek / koperek*

ryż / kasza wg uznania

Jak zrobić Ciecierzyca w sosie orzechowo-cynamonowym

1

Gotujemy ryż lub kaszę

2

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju

3

Odcedzoną ciecierzycę dodajemy na patelnię i podprażamy aż się trochę zezłoci 2-3 min

4

Delikatnie dolewamy bulion, dorzucamy łyżeczkę cynamonu i pół łyżeczki słodkiej papryki

5

Dodajemy 2 łyżki masła orzechowe i dokładnie mieszamy

6

Gdy sos zacznie gęstnieć próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy szczyptą soli i pieprzu czy chilli dla fanów ostrzejszych smaków

7

Podajemy posypany np. szczypiorkiem

Tags:

  1. Odpowiedz

    można dodać jakie warzywa? jakie będą pasowały ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij tryb gotowania
Polub nas na Facebooku
X