Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Cytrusowa pierś kurczaka z ryżem
30 min
średni
02.11.2023
Cytrusowa pierś kurczaka z ryżem to pomysł na ciekawy zestaw obiadowy. Gotowany ryż z pieczoną piersią z kurczaka w marynacie z limonki, chili i sosu sojowego to połączenie, które zasmakuje każdemu amatorowi wyrazistych i pikantnych smaków. Polecamy.
Składniki
- 4 piersi z kurczaka, bez kości i skóry (ok. 115 g każda)
- pieprz
- 1 świeża papryczka jalapeño albo inne zielone chili
- 6 łyżek świeżo wyciśniętego soku z limonki
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 2 łyżeczki sosu sojowego, najlepiej o obniżonej zawartości soli
- 250 g ryżu
Jak zrobić cytrusowa pierś kurczaka z ryżem
- Rozgrzać opiekacz do średniej temperatury( lub piekarnik). Posypać mięso pieprzem z obu stron. Usunąć gniazdo nasienne papryczki chili, a następnie drobno ją posiekać.
- Wymieszać w płytkim naczyniu 2 łyżki soku z limonki, czosnek, sos sojowy i łyżeczkę posiekanej papryczki chili. Włożyć mięso do tak przygotowanej mieszanki, obtoczyć. Przykryć, odstawić, żeby się marynowało w temperaturze pokojowej. Raz obrócić mięso w połowie marynowania
- Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ok 13 min.
- Wyjąć mięso z marynaty, wylać marynatę. Lekko spryskać piersi kurczaka olejem w aerozolu albo odrobiną oliwy z oliwek. Opiekać po około 6 minut z każdej strony ( jeśli piersi są duże może zająć to więcej czasu), aż soki wypływające z mięsa będą klarowne.
- Do misek rozłożyć ryż, na niego wyłożyć pierś. Przyozdobić według upodobania ( np. limonką i papryczką). Podawać.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze