Cytrusowa pierś kurczaka z ryżem

Przepis na Cytrusowa pierś kurczaka z ryżem
Czas przygotowania30 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Cytrusowa pierś kurczaka z ryżem to pomysł na ciekawy zestaw obiadowy. Gotowany ryż z pieczoną piersią z kurczaka w marynacie z limonki, chili i sosu sojowego to połączenie, które zasmakuje każdemu amatorowi wyrazistych i pikantnych smaków. Polecamy.

Składniki

  • 4 piersi z kurczaka, bez kości i skóry (ok. 115 g każda)
  • pieprz
  • 1 świeża papryczka jalapeño albo inne zielone chili
  • 6 łyżek świeżo wyciśniętego soku z limonki
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 2 łyżeczki sosu sojowego, najlepiej o obniżonej zawartości soli
  • 250 g ryżu

Promocje na składniki

Jak zrobić cytrusowa pierś kurczaka z ryżem

  1. Rozgrzać opiekacz do średniej temperatury( lub piekarnik). Posypać mięso pieprzem z obu stron. Usunąć gniazdo nasienne papryczki chili, a następnie drobno ją posiekać.
  2. Wymieszać w płytkim naczyniu 2 łyżki soku z limonki, czosnek, sos sojowy i łyżeczkę posiekanej papryczki chili. Włożyć mięso do tak przygotowanej mieszanki, obtoczyć. Przykryć, odstawić, żeby się marynowało w temperaturze pokojowej. Raz obrócić mięso w połowie marynowania
  3. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ok 13 min.
  4. Wyjąć mięso z marynaty, wylać marynatę. Lekko spryskać piersi kurczaka olejem w aerozolu albo odrobiną oliwy z oliwek. Opiekać po około 6 minut z każdej strony ( jeśli piersi są duże może zająć to więcej czasu), aż soki wypływające z mięsa będą klarowne.
  5. Do misek rozłożyć ryż, na niego wyłożyć pierś. Przyozdobić według upodobania ( np. limonką i papryczką). Podawać.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.