Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Czekoladowe trufle z chili
30 min + tężenie
średni
02.11.2023
Czekoladowe trufle z chili to pyszny, efektowny i niecodzienny deser, który sprawdzi się na każdym przyjęciu czy imprezie. Trufle z gorzkiej czekolady z dodatkiem chili to wspaniałe połączenie smaków, które podbije serce każdego z gości. Polecamy.
Jak zrobić czekoladowe trufle z chili
- 2/3 czarnej czekolady posiekać dość grubo.
- Śmietanę wymieszać z chilli i doprowadzić do wrzenia. Dodać czekoladę i stopić ją, stale mieszając, aż powstanie gładka masa. Dodać masło i wymieszać.
- Przelać mieszaninę do prostokątnego naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem; odstawić do lodówki, aby nieco stężała.
- Kiedy zacznie tężeć wyjąć z lodówki, nabierać trochę masy na łyżeczkę i na czystym blacie turlać z niej kulki.
- Stopić pozostałą czekoladę i odstawić by przestygła. Kulki zanurzyć w czekoladzie i odstawić na bok.
- Przyprószyć nieco kakaem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze