Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Domowy chlebek kukurydziany
70 min
średni
02.11.2023
Domowy chlebek kukurydziany to puszysty wypiek, przygotowany na bazie połączenia mąki zwykłej i kukurydzianej, z dodatkiem puree z kukurydzy i suszonych pomidorów, który można jeść z licznymi dodatkami. Polecamy podawać z masłem.
Składniki
- 60 g suszonych pomidorów
- 100 g mąki
- 100 g mąki kukurydzianej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
- 1 duże jajko
- 200 ml chudego mleka
- 3 łyżki oleju kukurydzianego
- 200 g purée z kukurydzy z puszki
Jak zrobić domowy chlebek kukurydziany
- Włożyć suszone pomidory do małej żaroodpornej miski i zalać wrzątkiem. Odstawić na 30 minut do namoczenia, aż zrobią się miękkie.
- Starannie odsączyć i wytrzeć papierowymi ręcznikami, a następnie zblendować.
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Nasmarować głęboką, kwadratową blachę o boku 18 cm i wyłożyć jej dno pergaminem, który również należy nasmarować. Odstawić.
- Wymieszać w dużej misce mąkę pszenną i kukurydzianą, proszek do pieczenia i sól. W innej misce rozmącić jajko, dodać mleko, olej i purée kukurydziane.
- Dobrze wymieszać. Dodać suche składniki i pomidory. Starannie wyrobić.
- Piec 25-30 minut, aż chlebek dobrze wyrośnie i się przyrumieni. Sprawdzić, czy jest dobrze upieczony, nakłuwając długim patyczkiem, który po wyciągnięciu powinien być suchy.
- Jeśli na patyczku zostanie trochę ciasta, należy piec chlebek jeszcze 5 minut i sprawdzić po raz kolejny.
- Odstawić chlebek w blasze na 15 minut do ostygnięcia, następnie wyłożyć go na metalową kratkę. Podawać na ciepło lub na zimno, pokrojony na kwadratowe porcje.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze