Domowy chlebek kukurydziany

Przepis na Domowy chlebek kukurydziany
Czas przygotowania70 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Domowy chlebek kukurydziany to puszysty wypiek, przygotowany na bazie połączenia mąki zwykłej i kukurydzianej, z dodatkiem puree z kukurydzy i suszonych pomidorów, który można jeść z licznymi dodatkami. Polecamy podawać z masłem.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić domowy chlebek kukurydziany

  1. Włożyć suszone pomidory do małej żaroodpornej miski i zalać wrzątkiem. Odstawić na 30 minut do namoczenia, aż zrobią się miękkie.
  2. Starannie odsączyć i wytrzeć papierowymi ręcznikami, a następnie zblendować.
  3. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Nasmarować głęboką, kwadratową blachę o boku 18 cm i wyłożyć jej dno pergaminem, który również należy nasmarować. Odstawić.
  4. Wymieszać w dużej misce mąkę pszenną i kukurydzianą, proszek do pieczenia i sól. W innej misce rozmącić jajko, dodać mleko, olej i purée kukurydziane.
  5. Dobrze wymieszać. Dodać suche składniki i pomidory. Starannie wyrobić.
  6. Piec 25-30 minut, aż chlebek dobrze wyrośnie i się przyrumieni. Sprawdzić, czy jest dobrze upieczony, nakłuwając długim patyczkiem, który po wyciągnięciu powinien być suchy.
  7. Jeśli na patyczku zostanie trochę ciasta, należy piec chlebek jeszcze 5 minut i sprawdzić po raz kolejny.
  8. Odstawić chlebek w blasze na 15 minut do ostygnięcia, następnie wyłożyć go na metalową kratkę. Podawać na ciepło lub na zimno, pokrojony na kwadratowe porcje.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.