Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Domowy ketchup
90 min
średni
02.11.2023
Spis treści:
Składniki
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- 2 czerwone papryki
- 2 zielone papryki
- 200 g cebuli
- 1 liść laurowy
- 1 łodyżka lubczyku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 400 ml octu
- 40 g soli
- 160 g cukru
- 60 g mąki kukurydzianej
Jak zrobić domowy ketchup
- Pomidory pokroić na cząstki, dusić aż zmiękną, a następnie przetrzeć na sicie. W blenderze dobrze zmiksować paprykę z cebulą i przyprawami.
- Pulpę pomidorową wymieszać z drugą mieszaniną w rondlu i (na średnim ogniu) doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu przez co najmniej 1 godzinę.
- Mąkę kukurydzianą wymieszać z wodą, a następnie wmieszać do przecieru. Ponownie zagotować.
- Gorący keczup przelać do sterylnych słoików i przechowywać w lodówce.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze