Domowy makaron

Przepis na Domowy makaron
Czas przygotowania105 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić domowy makaron

  1. Przesiać mąkę na stolnicę lub do dużej miski. Na środku kopczyka zrobić dołek, wbić do niego jajka, dodać oliwę i sól.
  2. Wymieszać rękami wszystkie składniki, aż powstanie dość twarde ciasto. Jeśli trzeba, dodać kilka kropel wody.
  3. Wyrabiać ciasto około 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Powinno być dość twarde. Jeśli klei się do rąk, dodać odrobinę mąki.
  4. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i odłożyć na 30 minut. Nie wkładać go do lodówki.
  5. Podzielić ciasto na ćwiartki, bo łatwiej jest wałkować mniejsze kawałki. Rozwałkować je bardzo cienko na stolnicy nieposypanej mąką, obracając od czasu do czasu, aby nie przywarło. Wycinać wybrane kształty, na przykład lasagne, cannelloni czy długi makaron.
  6. Jeśli makaron nie ma być nadziewany, można ugotować go od razu lub podsuszyć przed gotowaniem przez mniej więcej 30 minut. Gdy makaron klei się, dobrze jest zostawić go do przeschnięcia na czystej, lnianej ściereczce. Długi makaron najlepiej powiesić na specjalnej suszarce do makaronu lub lekko posypać mąką i zwinąć w gniazda.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.