Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Domowy makaron
105 min
średni
02.11.2023
Spis treści:
Składniki
- 450 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 4 jajka
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Jak zrobić domowy makaron
- Przesiać mąkę na stolnicę lub do dużej miski. Na środku kopczyka zrobić dołek, wbić do niego jajka, dodać oliwę i sól.
- Wymieszać rękami wszystkie składniki, aż powstanie dość twarde ciasto. Jeśli trzeba, dodać kilka kropel wody.
- Wyrabiać ciasto około 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Powinno być dość twarde. Jeśli klei się do rąk, dodać odrobinę mąki.
- Zawinąć ciasto w folię spożywczą i odłożyć na 30 minut. Nie wkładać go do lodówki.
- Podzielić ciasto na ćwiartki, bo łatwiej jest wałkować mniejsze kawałki. Rozwałkować je bardzo cienko na stolnicy nieposypanej mąką, obracając od czasu do czasu, aby nie przywarło. Wycinać wybrane kształty, na przykład lasagne, cannelloni czy długi makaron.
- Jeśli makaron nie ma być nadziewany, można ugotować go od razu lub podsuszyć przed gotowaniem przez mniej więcej 30 minut. Gdy makaron klei się, dobrze jest zostawić go do przeschnięcia na czystej, lnianej ściereczce. Długi makaron najlepiej powiesić na specjalnej suszarce do makaronu lub lekko posypać mąką i zwinąć w gniazda.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze