Dżem z owoców leśnych

Przepis na Dżem z owoców leśnych
Czas przygotowania100 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Dżem z owoców leśnych to słodki dodatek do kanapek i deserów, który przygotowywany jest ze świeżych, sezonowych owoców leśnych. Przepis proponuje jego przyrządzenie z malin, borówek oraz jeżyn.

Składniki

  • 800 g malin
  • 800 g jeżyn
  • 400 g borówek
  • 700 g żel-fixu
  • 1 szklanka cukru

Promocje na składniki

Jak zrobić dżem z owoców leśnych

  1. Owoce oczyścić i umyć, osuszyć i przełożyć do garnka o grubym dnie.
  2. Owoce gotować przez 1,5 godziny, aż się rozgotują. Na tym etapie można dodać cukier.
  3. Aby pozbyć się pestek, masę owocową można przetrzeć przez drobne sitko.
  4. Dodać żel-fix i gotować przez 15-20 minut.
  5. Gorący dżem przekładać do słoiczków, szczelnie zakręcić. Pasteryzować przez 10-15 minut.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.