Frittata z brokułami, groszkiem i szpinakiem

Przepis na Frittata z brokułami, groszkiem i szpinakiem
Czas przygotowania25 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Frittata z brokułami, groszkiem i szpinakiem to jajeczny, sycący omlet, który sprawdzi się dobrze zarówno na śniadanie, jak i na danie obiadowe. Dodatek brokuła, zielonego groszku konserwowego oraz świeżych liści szpinaku urozmaica jajeczny smak. Polecamy.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić frittata z brokułami, groszkiem i szpinakiem

  1. Wrzucić brokuły do garnka z lekko osolonym wrzątkiem na 4 minuty, aż nieco zmiękną. Starannie odcedzić i odstawić.
  2. Lekko ubić jajka. Rozgrzać olej i masło na dużej patelni o grubym dnie z żaroodporną rączką, wlać jajka. Dodać brokuły,groszek, pietruszkę i szpinak. Lekko wymieszać, by dodatki rozłożone były równomiernie.
  3. Zagarnąć brzegi omletu w kierunku środka szerokim nożem lub łopatką, by surowe jajko z wierzchu spłynęło na dno patelni i ścięło się.
  4. Smażyć jeszcze 3-4 minuty, aż omlet przyrumieni się od spodu i lekko zetnie z wierzchu.
  5. Rozgrzać mocno opiekacz. Posypać omlet parmezanem i wstawić pod grzałkę opiekacza. Opiekać 2-3 minuty, aż frittata przyrumieni się i będzie bardzo gorąca. Pokroić na ćwiartki i podawać.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.