Gofry belgijskie

Przepis na Gofry belgijskie
Czas przygotowania60min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Gofry belgijskie to deser, które kocha zarówno każde dziecko, jak i dorosły. Dodatkami mogą być nie tylko świeże owoce, ale także słodkie sosy, bita śmietana czy różne orzechy. Nasze ciasto na gofry jest bardzo proste do przygotowania, a gofry chrupiące.

Składniki

  • 240ml maślanki
  • 60g masła, stopionego
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 duże jajko
  • 240 g mąki
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • olej do smarowania

Promocje na składniki

Jak zrobić gofry belgijskie

  1. W dużej misce wymieszaj maślankę, roztopione masło i wanilię. Oddziel białko od żółtka i wrzuć żółtko do mieszanki maślanki.
  2. Ubij białko w czystej misce na sztywno – dzięki temu gofry będą lekkie i puszyste.
  3. Dorzuć wszystkie pozostałe suche składniki do miski i wymieszaj z mokrymi, aby stworzyć gładkie ciasto. Następnie ostrożnie, ale zdecydowanie przemieszaj je z białkiem. Przykryj papierem do pieczenia i pozostaw ciasto na 30 minut,
  4. Lekko natłuść gofrownicę. Podgrzej piekarnik na niską temperaturę, aby można było w nim umieścić usmażone gofry, dopóki wszystkie nie będą gotowe.
  5. Wlej odpowiednią ilość ciasta, zamknij pokrywę i poczekaj, aż będą złotobrązowe po obu stronach. Powinno to zająć około 2 minuty. Wyjmij gofra i przełóż do ciepłego piekarnika. Powtarzaj, aż wszystkie gofry będą gotowe. Podawaj z lodami i wybranym sosem.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.