Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Gofry belgijskie
60min
średni
02.11.2023
Gofry belgijskie to deser, które kocha zarówno każde dziecko, jak i dorosły. Dodatkami mogą być nie tylko świeże owoce, ale także słodkie sosy, bita śmietana czy różne orzechy. Nasze ciasto na gofry jest bardzo proste do przygotowania, a gofry chrupiące.
Spis treści:
Jak zrobić gofry belgijskie
- W dużej misce wymieszaj maślankę, roztopione masło i wanilię. Oddziel białko od żółtka i wrzuć żółtko do mieszanki maślanki.
- Ubij białko w czystej misce na sztywno – dzięki temu gofry będą lekkie i puszyste.
- Dorzuć wszystkie pozostałe suche składniki do miski i wymieszaj z mokrymi, aby stworzyć gładkie ciasto. Następnie ostrożnie, ale zdecydowanie przemieszaj je z białkiem. Przykryj papierem do pieczenia i pozostaw ciasto na 30 minut,
- Lekko natłuść gofrownicę. Podgrzej piekarnik na niską temperaturę, aby można było w nim umieścić usmażone gofry, dopóki wszystkie nie będą gotowe.
- Wlej odpowiednią ilość ciasta, zamknij pokrywę i poczekaj, aż będą złotobrązowe po obu stronach. Powinno to zająć około 2 minuty. Wyjmij gofra i przełóż do ciepłego piekarnika. Powtarzaj, aż wszystkie gofry będą gotowe. Podawaj z lodami i wybranym sosem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze