Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Gofry migdałowe
25 min
średni
02.11.2023
Gofry migdałowe to alternatywna wersja ciasta na gofry – z dodatkiem zmielonych migdałów i likieru amaretto. Dzięki temu gofry mają niepowtarzalny, migdałowy posmak. Przed podaniem polecamy posypać cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi.
Spis treści:
Jak zrobić gofry migdałowe
- Masło z cukrem zmiksować na puszystą, kremową masę. Dodać jajka, po jednym na raz, miksując dobrze po każdym dodaniu, a następnie wmieszać aromat waniliowy.
- Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy z jajkami, a następnie wmieszać wodę i amaretto.
- Dodać zmielone migdały i dokładnie wymieszać całość.
- Nakładać łyżką na gorącą, posmarowaną tłuszczem gofrownicę.
- Podawać posypane cukrem pudrem, wiórkami kokosowymi lub z bitą śmietaną.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze