Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami

Przepis na Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Czas przygotowania65 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami to wegetariańska wersja tej potrawy. Dobrze przyprawiony farsz z pieczarek i kaszy gryczanej świetnie współgra z gotowaną kapustą. Polecamy jako danie obiadowe.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami

  1. Z kapusty wyciąć głąb, a następnie całą główkę włożyć do dużego garnka z gotującą wodą. Gotować kapustę, aż liście będą łatwo odchodzić. Wyjmować liście po kolei i odcinać od nich zgrubienia. Odstawić.
  2. Kiedy kapusta się gotuje, ugotować kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając łyżkę masła. Ugotowaną kaszę odcedzić i odstawić aby wystygła.
  3. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić, pod koniec smażenia dodając zmiażdżony czosnek.
  4. Pieczarki oczyścić i pokroić dość drobno. Podsmażyć na łyżce masła. Do podsmażonych grzybów dodać zeszkloną cebulę z czosnkiem, kaszę i jajko, wymieszać dokładnie całość.
  5. Doprawić majerankiem, sosem sojowym, solą i pieprzem.
  6. Wybierać większe liście i nakładać po 2 łyżki farszu. Zawinąć do środka brzegi liści, a następnie zrolować je wzdłuż.
  7. Układać miejscem łączenia do dołu w rondlu o grubym dnie, na warstwie małych lub uszkodzonych liści z ugotowanej kapusty.
  8. Kostki rosołowe rozpuścić w 2 szklankach wody i zalać tym gołąbki ułożone w rondlu. Dodać łyżkę masła. Przykryć całość warstwą ugotowanych liści kapusty.
  9. Dusić na małym ogniu przez 30-40 minut.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.