Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Harira - marokańska zupa
60 min
średni
02.11.2023
Harira to tradycyjna zupa marokańska, w której znaleźć można pomidory, ciecierzycę i aromatyczne przyprawy, takie jak imbir, kolendrę czy kurkumę, które nadają orientalnego charakteru temu daniu. Polecamy ją każdemu amatorowi takiej kuchni.
Składniki
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 1 kg pomidorów, obranych i pokrojonych w kostkę
- 250 g ugotowanej ciecierzycy
- 1 pęczek świeżej kolendry, posiekany
- 1 pęczek natki pietruszki, posiekany
- 20 liści mięty, posiekanych
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka mielonego lub startego imbiru
- 1 szczypta szafranu w nitkach
- 0,5 łyżeczki harissy
- 1 l wody
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- sól i pieprz
Jak zrobić harira - marokańska zupa
- W dużym garnku rozgrzać olej i podsmażyć cebulę aby zmiękła.
- Dodać pokrojone w kostkę pomidory, ciecierzycę, kolendrę, pietruszkę, miętę, przyprawy i harissę. Dodać litr wody i gotować na średnim ogniu przez 30 minut.
- Do osobnej miseczki nalać chochelkę zupy, dodać do niej łyżkę mąki i skrobię kukurydzianą i dobrze wymieszać, aby nie było grudek. Dodać tę mieszaninę do zupy i dobrze wymieszać.
- Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 10 minut, aż zupa zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem i podawać.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze