Harira - marokańska zupa

Przepis na Harira - marokańska zupa
Czas przygotowania60 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Harira to tradycyjna zupa marokańska, w której znaleźć można pomidory, ciecierzycę i aromatyczne przyprawy, takie jak imbir, kolendrę czy kurkumę, które nadają orientalnego charakteru temu daniu. Polecamy ją każdemu amatorowi takiej kuchni.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić harira - marokańska zupa

  1. W dużym garnku rozgrzać olej i podsmażyć cebulę aby zmiękła.
  2. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, ciecierzycę, kolendrę, pietruszkę, miętę, przyprawy i harissę. Dodać litr wody i gotować na średnim ogniu przez 30 minut.
  3. Do osobnej miseczki nalać chochelkę zupy, dodać do niej łyżkę mąki i skrobię kukurydzianą i dobrze wymieszać, aby nie było grudek. Dodać tę mieszaninę do zupy i dobrze wymieszać.
  4. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 10 minut, aż zupa zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem i podawać.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.