Holenderskie pączki oliebollen

Przepis na Holenderskie pączki oliebollen
Czas przygotowania35 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Holenderskie pączki oliebollen to tradycyjne, smażone na głębokim tłuszczu pączki z rodzynkami i  dodatkiem rumu. Polecamy podawać posypane cukrem pudrem.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić holenderskie pączki oliebollen

  1. Na małym ogniu powoli stopić masło. Zdjąć z ognia, wmieszać cukier, skórkę cytrynową, sól i jajka, aby powstała puszysta masa. Dodać rum.
  2. Przesiać mąkę kukurydzianą z pszenną i proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Wymieszać, dodać rodzynki, wymieszać jeszcze raz, aby powstało gładkie ciasto i odstawić na 20 minut.
  3. Rozwałkować ciasto i wykrawać dowolne kształty.
  4. Rozgrzać olej do takiej temperatury, że kawałek chleba wrzucony do niego będzie skwierczał. Wkładać na olej pączki uważając, aby nie było w garnku ich za dużo.
  5. Smażyć z obydwu stron na złocisty kolor i wyjmować na papierowe ręczniki, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.