Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Holenderskie pączki oliebollen
35 min
średni
02.11.2023
Holenderskie pączki oliebollen to tradycyjne, smażone na głębokim tłuszczu pączki z rodzynkami i dodatkiem rumu. Polecamy podawać posypane cukrem pudrem.
Składniki
- 100 g masła
- 60 g cukru
- skórka starta z 1 cytryny
- 1 szczypta soli
- 2 jajka
- 100 g mąki kukurydzianej
- 1-2 łyżki rumu
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej lub smalec do smażenia
- soli do posypania
- garść rodzynek
Jak zrobić holenderskie pączki oliebollen
- Na małym ogniu powoli stopić masło. Zdjąć z ognia, wmieszać cukier, skórkę cytrynową, sól i jajka, aby powstała puszysta masa. Dodać rum.
- Przesiać mąkę kukurydzianą z pszenną i proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Wymieszać, dodać rodzynki, wymieszać jeszcze raz, aby powstało gładkie ciasto i odstawić na 20 minut.
- Rozwałkować ciasto i wykrawać dowolne kształty.
- Rozgrzać olej do takiej temperatury, że kawałek chleba wrzucony do niego będzie skwierczał. Wkładać na olej pączki uważając, aby nie było w garnku ich za dużo.
- Smażyć z obydwu stron na złocisty kolor i wyjmować na papierowe ręczniki, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Posypać cukrem pudrem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze