Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Kaczka po pekińsku
150min
średni
02.11.2023
Kaczka po pekińsku to tradycyjna potrawa kuchni chińskiej. Kruche i delikatne mięso dzięki intensywnym przyprawom nabiera niezwykle aromatycznego zapachu i smaku.
Spis treści:
Składniki
- 1,6-1,8 kg kaczki
- sok z 1 cytryny
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 150ml wina ryżowego Shaohsing lub suchego sherry
- 2 cebule dymki
- sos hoisin
Jak zrobić kaczka po pekińsku
- Wlej sok z cytryny, miód, sos sojowy i wino ryżowe na głęboką patelnię lub do garnka, zalej 1,2 litra wody i doprowadź do wrzenia.
- Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut.
- W międzyczasie dobrze przepłucz kaczkę, osusz ją całkowicie papierem kuchennym, a następnie umieść w głębokim naczyniu żaroodpornym. Polej ją wcześniej przygotowanym sosem.
- Jeśli masz czas, zostaw kaczkę w lodówce na noc, aby przeszła smakiem sosu, jeśli nie, pozostaw na tyle czasu ile możesz, np. 30min.
- Rozgrzej piekarnik do 220C.
- Dodaj 150 ml wody do naczynia, aby zapobiec rozpryskiwaniu się tłuszczu, a następnie piecz w piekarniku przez 15 minut. Zmniejsz temperaturę do 180C i kontynuuj pieczenie przez ok 1 godzinę.
- Wyjmij kaczkę z piekarnika i odczekaj przynajmniej 10 minut, zanim zaczniesz krojenie. Używając tasaka lub ostrego noża, pokrój skórkę i mięso na kawałki i ułóż je na ciepłym półmisku. Lub, jeśli wolisz, rozdrobnij mięso za pomocą dwóch widelców.
- Podawaj z dymką i miseczką sosu hoisin.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze