Kaczka po pekińsku

Przepis na Kaczka po pekińsku
Czas przygotowania150min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Kaczka po pekińsku to tradycyjna potrawa kuchni chińskiej. Kruche i delikatne mięso dzięki intensywnym przyprawom nabiera niezwykle aromatycznego zapachu i smaku.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić kaczka po pekińsku

  1. Wlej sok z cytryny, miód, sos sojowy i wino ryżowe na głęboką patelnię lub do garnka, zalej 1,2 litra wody i doprowadź do wrzenia.
  2. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut.
  3. W międzyczasie dobrze przepłucz kaczkę, osusz ją całkowicie papierem kuchennym, a następnie umieść w głębokim naczyniu żaroodpornym. Polej ją wcześniej przygotowanym sosem.
  4. Jeśli masz czas, zostaw kaczkę w lodówce na noc, aby przeszła smakiem sosu, jeśli nie, pozostaw na tyle czasu ile możesz, np. 30min.
  5. Rozgrzej piekarnik do 220C.
  6. Dodaj 150 ml wody do naczynia, aby zapobiec rozpryskiwaniu się tłuszczu, a następnie piecz w piekarniku przez 15 minut. Zmniejsz temperaturę do 180C i kontynuuj pieczenie przez ok 1 godzinę.
  7. Wyjmij kaczkę z piekarnika i odczekaj przynajmniej 10 minut, zanim zaczniesz krojenie. Używając tasaka lub ostrego noża, pokrój skórkę i mięso na kawałki i ułóż je na ciepłym półmisku. Lub, jeśli wolisz, rozdrobnij mięso za pomocą dwóch widelców.
  8. Podawaj z dymką i miseczką sosu hoisin.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.