Kapusta z fasolą na wigilię

Przepis na Kapusta z fasolą na wigilię
Czas przygotowania120min
Poziom trudnościśredni
Ocena 5.0
02.11.2023

Wigilijna kolacja obfituje w dania z kapusty, ryb i grzybów. Kapusta kiszona z fasolą to jeden z tradycyjnych dodatków, który wpisuje się w ten wigilijny trend. Nasz przepis na kapustę kiszoną z fasolą jaś proponujemy wszystkim, którzy cenią wigilijne tradycje.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić kapusta z fasolą na wigilię

  1. Dzień wcześniej opłukać fasolę na sicie pod bieżącą wodą. Zalać letnią wodą w garnku i odstawić na noc. Rano wymienić wodę i ugotować fasolę w świeżej wodzie (ok. 40 minut). Pod koniec gotowania osolić.
  2. Ugotowaną fasolę rozgnieść lekko widelcem.
  3. Kapustę kiszoną należy dobrze wypłukać pod bieżącą wodą, żeby nie była zbyt kwaśna. Poszatkować.
  4. Włożyć do garnka, dodać odrobinę wody, cebulę, liście laurowe i ziele angielskie i gotować na wolnym ogniu co najmniej przez godzinę.
  5. Kiedy kapusta będzie już miękka, wyjąć liście laurowe i ziele angielskie i dodać fasolę. Wymieszać z przecierem i gotować jeszcze chwilę, żeby smaki się połączyły, a fasola ogrzała. Doprawić solą, pieprzem i maggi.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.