Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Kapusta z fasolą na wigilię
120min
średni
Wigilijna kolacja obfituje w dania z kapusty, ryb i grzybów. Kapusta kiszona z fasolą to jeden z tradycyjnych dodatków, który wpisuje się w ten wigilijny trend. Nasz przepis na kapustę kiszoną z fasolą jaś proponujemy wszystkim, którzy cenią wigilijne tradycje.
Składniki
- 1 kg kapusty kiszonej
- 1/2 kg fasoli białej suchej (może być Jaś)
- 1 cebula , drobno posiekana
- 2 liście laurowe
- 3 ziarnka ziela angielskiego
- sól pieprz i koperek do smaku
- kilka kropel maggi
- łyżka przecieru pomidorowego
Jak zrobić kapusta z fasolą na wigilię
- Dzień wcześniej opłukać fasolę na sicie pod bieżącą wodą. Zalać letnią wodą w garnku i odstawić na noc. Rano wymienić wodę i ugotować fasolę w świeżej wodzie (ok. 40 minut). Pod koniec gotowania osolić.
- Ugotowaną fasolę rozgnieść lekko widelcem.
- Kapustę kiszoną należy dobrze wypłukać pod bieżącą wodą, żeby nie była zbyt kwaśna. Poszatkować.
- Włożyć do garnka, dodać odrobinę wody, cebulę, liście laurowe i ziele angielskie i gotować na wolnym ogniu co najmniej przez godzinę.
- Kiedy kapusta będzie już miękka, wyjąć liście laurowe i ziele angielskie i dodać fasolę. Wymieszać z przecierem i gotować jeszcze chwilę, żeby smaki się połączyły, a fasola ogrzała. Doprawić solą, pieprzem i maggi.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze