Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Kiełbaski z purée
30 min
średni
02.11.2023
Kiełbaski z purée to proste i szybkie do przygotowania danie obiadowe, składające się z puree przygotowanego z ziemniaków, mleka i oliwy z oliwek oraz podsmażanych z cebulką, pokrojonych na plasterki kiełbasek. Polecamy.
Spis treści:
Składniki
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 2 kiełbaski
- 1 średnia cebula, pokrojona w piórka
- 750 g mącznych ziemniaków, obranych i pokrojonych na kawałki
- 120 ml chudego mleka
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek, najlepiej extra virgin
- 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej (opcjonalnie)
Jak zrobić kiełbaski z purée
- Włożyć ziemniaki do rondla, zalać wrzątkiem, żeby znajdowały się 5 cm pod powierzchnią wody. Doprowadzić ponownie do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 15–20 minut, aż będą bardzo miękkie.
- Rozgrzać olej na dużej, głębokiej patelni teflonowej. Wrzucić pokrojone na plasterki kiełbaski oraz cebulę i smażyć na niezbyt dużym ogniu 10 minut, odwracając od czasu do czasu na drugą stronę, aż się lekko przyrumienią.
- Odlać ziemniaki, potrząsając sitem. Przełożyć znowu do rondla. Rozgrzać mleko w małym rondlu, wlać je do ziemniaków i utłuc gładkie purée. Dodać, ucierając oliwę i natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku.
- Ułożyć na podgrzanych talerzach porcje purée oraz kiełbasek. Podawać natychmiast.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze