Klopsiki wołowe z sosem pomidorowym

Przepis na Klopsiki wołowe z sosem pomidorowym
Czas przygotowania90 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • 455 g chudego mielonego mięsa wołowego
  • 90 g (1/2 szklanki) ryżu
  • 120 ml (1/2 szklanki) wody
  • 1/2 szklanki posiekanej cebuli
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki soli selerowej
  • 1/8 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/8 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 425 g konserwowego sosu pomidorowego
  • 235 ml (1 szklanka) wody

Promocje na składniki

Jak zrobić klopsiki wołowe z sosem pomidorowym

  1. W dużej misce wymieszać razem mieloną wołowinę, ryż, 1/2 szklanki wody i cebulę. Doprawić solą, czosnkiem w proszku, solą selerową i pieprzem. Dobrze wymieszać. Uformować kule o średnicy 4 cm.
  2. Nagrzać piekarnik do 175°C. W dużej patelni na średnim ogniu zrumienić klopsiki, osączyć z tłuszczu.
  3. Do naczynia do pieczenia wielkości 18×28 cm wlać sos pomidorowy i 1 szklankę wody. Włożyć do sosu zrumienione klopsiki i zamieszać w sosie, by się nim pokryły.
  4. Piec pod przykryciem w nagrzanym piekarniku przez 45 minut, a następnie odkryć i gotować przez kolejne 15 minut.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.