Kotleciki z łososia z ryżem

Przepis na Kotleciki z łososia z ryżem
Czas przygotowania30min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • 4 filety z łososia, łącznie około 550g bez skóry i ości, pokrojone na kawałki
  • 2 łyżki tajskiej czerwonej pasty curry
  • kawałek imbiru wielkości połowy kciuka, starty
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 pęczek kolendry, połowa posiekana, połowa całe listki
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego
  • 1 cytryna, pokrojona w łódeczki
  • 2 marchewki
  • pół dużego lub 1 mały ogórek
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • pół łyżeczki cukru o drobnych kryształkach
  • ryż do podania

Promocje na składniki

Jak zrobić kotleciki z łososia z ryżem

  1. Wrzuć łososia do robota kuchennego, razem z pastą, imbirem, sosem sojowym i posiekaną kolendra.
  2. Zblenduj, aby konsystencją przypominało mięso mielone. Wyjmij i uformuj 4 hamburgery.
  3. Rozgrzej olej na patelni, następnie smaż hamburgery przez 4-5 minut z każdej strony, obracając aż będą dobrze przysmażone.
  4. W międzyczasie użyj obieraczki do obierania warzyw, aby przygotować paski marchewki i ogórka.
  5. Wrzuć je do miski, dodaj ocet i cukier, a następnie liście kolendry. Podziel sałatkę pomiędzy 4 talerze. Podawaj z burgerami z łososia i ryżem.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.