Jak zrobić zupę gyros w Lidlomixie?
06.03.2024
Kotlety z kaszy jaglanej
średni
2
02.11.2023Kotlety z kaszy jaglanej są świetną wegetariańską alternatywą do tradycyjnych mięsnych kotletów. Można je podać zarówno z ziemniakami i surówką, jak i samodzielne danie. Biorąc pod uwagę wiele dobroczynnych składników jakie zawiera w sobie kasza jaglana, warto pokusić się aby coraz częściej znajdowała zastosowanie w naszych kuchniach.
Składniki
- 100g kaszy jaglanej
- ½ puszki zielonego groszku (można również użyć mrożonego lub świeżego)
- 2 jajka
- 1 spory ząbek czosnku
- ½ cebuli
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki mąki jaglanej lub pszennej
Jak zrobić kotlety z kaszy jaglanej
- Przed ugotowaniem kaszy jaglanej należy ją porządnie wypłukać pod bieżącą wodą. W innym przypadku kasza może mieć gorzkawy smak a tego nie chcemy w naszych kotletach 😉
- Ugotowaną w osolonej wodzie kaszę odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia.
- Gdy jest już zimna, dodajemy do niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, zielony groszek z puszki lub mrożony, dwa jajka i całość doprawiamy solą oraz pieprzem.
- Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, a w razie gdyby masa była zbyt rzadka dodajemy do niej 2-3 łyżki mąki (najlepiej jaglanej ale może też być pszenna).
- Kotlety z kaszy jaglanej smażymy na rozgrzanej patelni z olejem roślinnym do momentu zarumienienia się kotletów (ok.7 min z każdej strony).
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze