Kotlety z kaszy jaglanej

Przepis na Kotlety z kaszy jaglanej
Poziom trudnościśredni
Liczba komentarzy 2
02.11.2023

Kotlety z kaszy jaglanej są świetną wegetariańską alternatywą do tradycyjnych mięsnych kotletów. Można je podać zarówno z ziemniakami i surówką, jak i samodzielne danie. Biorąc pod uwagę wiele dobroczynnych składników jakie zawiera w sobie kasza jaglana, warto pokusić się aby coraz częściej znajdowała zastosowanie w naszych kuchniach.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić kotlety z kaszy jaglanej

  1. Przed ugotowaniem kaszy jaglanej należy ją porządnie wypłukać pod bieżącą wodą. W innym przypadku kasza może mieć gorzkawy smak a tego nie chcemy w naszych kotletach 😉
  2. Ugotowaną w osolonej wodzie kaszę odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia.
  3. Gdy jest już zimna, dodajemy do niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, zielony groszek z puszki lub mrożony, dwa jajka i całość doprawiamy solą oraz pieprzem.
  4. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, a w razie gdyby masa była zbyt rzadka dodajemy do niej 2-3 łyżki mąki (najlepiej jaglanej ale może też być pszenna).
  5. Kotlety z kaszy jaglanej smażymy na rozgrzanej patelni z olejem roślinnym do momentu zarumienienia się kotletów (ok.7 min z każdej strony).

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.
Avatar Marta 28.12.2019 Mnie smakowalo...proste w przyrządzeniu...ale nstepnym razem sprobuje dodac ser feta albo cos takiego co podkreci smak
Avatar Małgorzata 11.03.2019 Z kaszy jaglanej możemy wyczarować wiele pysznych, wartościowych dań :) Te kotleciki są fajną alternatywą dla pysznego, wartościowego dania :)