Krabowe pierożki z ciasta filo

Przepis na Krabowe pierożki z ciasta filo
Czas przygotowania30 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Krabowe pierożki z ciasta filo to smakowita przekąska, składająca się z ciasta filo wypełnionego farszem z mięsa krabowego, kukurydzy z puszki, cebuli dymki, imbiru i chili. Takie danie zasmakuje każdemu amatorowi kuchni orientalnej. Polecamy.

Składniki

  • 170 g białego mięsa krabowego z puszki, odsączonego
  • 200 g kukurydzy z puszki, odsączonej
  • 4 cebule dymki, posiekane
  • 1 łyżka świeżego imbiru, posiekanego
  • 1 świeża czerwona papryczka chili, drobno posiekana
  • 2 łyżki chińskiego wina ryżowego lub wytrawnego sherry
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 6 płatów ciasta filo, każdy ok. 50 × 30 cm (ok. 225 g)

Promocje na składniki

Jak zrobić krabowe pierożki z ciasta filo

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C.
  2. Wymieszać w misce mięso krabowe, kukurydzę, cebulę dymkę, imbir, papryczkę chilli oraz chińskie wino ryżowe lub wytrawne sherry, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać w kubku olej arachidowy z sezamowym.
  3. Ciasto filo pokroić na kwadraty. Ułożyć na sobie po dwa kwadraty i do każdego włożyć łyżkę nadzienia krabowego. Następnie rogi podnieść do góry i delikatnie skręcić. Powtarzać.
  4. Pierożki można przygotować z wyprzedzeniem – należy je wtedy przykryć szczelnie folią spożywczą i wstawić do lodówki. Jeżeli pierożki będą bardzo zimne, trzeba wydłużyć czas pieczenia do 15 minut.
  5. Delikatnie posmarować pierożki pozostałym olejem. Piec 12–13 minut, aż staną się chrupiące i przyrumienione.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.