Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Królik duszony w białym winie
70 min
średni
02.11.2023
Królik duszony w białym winie to pyszne, soczyste i delikatne mięso królika, idealne na drugie danie obiadowe lub wykwintną kolację. Królik jest podsmażany, a następnie duszony w winie z odrobiną wody i marchewką, dzięki czemu smakuje wyśmienicie. Polecamy podawać z gotowanymi ziemniakami.
Jak zrobić królik duszony w białym winie
- Drobno posiekać szałwię i rozmaryn.
- Teflonową patelnię ustawić na małym ogniu i ułożyć w niej kawałki królika. Nie dodawać oliwy! Smażyć ok. 10 minut. (Dzięki temu z mięsa odejdzie nadmiar wody.)
- Wyjąć królika z patelni i dodać na nią oliwę oraz czosnek. Kiedy czosnek prawie zacznie się rumienić, wyjąc go z patelni, a dodać z powrotem mięso królika. Oprószyć ziołami, solą i pieprzem. Po minucie lub dwóch dodać połowię wina i plasterki marchewek i podgrzewać, aż się nieco zredukuje.
- Potem dodać pozostałą połowę wina.
- Dodać pół szklanki gorącej wody. Gotować królika jeszcze przez 45 minut, odwracając go od czasu do czasu i dodając więcej gorącej wody, aby nie był zbyt suchy.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze