Królik duszony w białym winie

Przepis na Królik duszony w białym winie
Czas przygotowania70 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Królik duszony w białym winie to pyszne, soczyste i delikatne mięso królika, idealne na drugie danie obiadowe lub wykwintną kolację. Królik jest podsmażany, a następnie duszony w winie z odrobiną wody i marchewką, dzięki czemu smakuje wyśmienicie. Polecamy podawać z gotowanymi ziemniakami.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić królik duszony w białym winie

  1. Drobno posiekać szałwię i rozmaryn.
  2. Teflonową patelnię ustawić na małym ogniu i ułożyć w niej kawałki królika. Nie dodawać oliwy! Smażyć ok. 10 minut. (Dzięki temu z mięsa odejdzie nadmiar wody.)
  3. Wyjąć królika z patelni i dodać na nią oliwę oraz czosnek. Kiedy czosnek prawie zacznie się rumienić, wyjąc go z patelni, a dodać z powrotem mięso królika. Oprószyć ziołami, solą i pieprzem. Po minucie lub dwóch dodać połowię wina i plasterki marchewek i podgrzewać, aż się nieco zredukuje.
  4. Potem dodać pozostałą połowę wina.
  5. Dodać pół szklanki gorącej wody. Gotować królika jeszcze przez 45 minut, odwracając go od czasu do czasu i dodając więcej gorącej wody, aby nie był zbyt suchy.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.