Krucha tarta cytrynowa

Przepis na Krucha tarta cytrynowa
Czas przygotowania40 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Krucha tarta cytrynowa to delikatnie korzenne ciasto wypełnione smakowitym kremem z mleka skondensowanego, jajek i cytryn. Polecamy w towarzystwie gorzkiej kawy.

Składniki

  • Spód:
  • 200 g herbatników korzennych (można użyć zwykłe maślane i dodać do nich przyprawę do piernika)
  • 50 g masła
  • Krem:
  • 3 cytryny
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 300 g słodkiego skondensowanego mleka

Promocje na składniki

Jak zrobić krucha tarta cytrynowa

  1. Herbatniki pokruszyć i włożyć do blendera. Masło roztopić i dodać do herbatników. Wszystko zmiksować, aby uzyskać ciasteczkowy piasek.
  2. Wyłożyć na wysmarowaną masłem i oprószoną mąką blachę do tarty (26 cm).
  3. Cytryny sparzyć wrzątkiem, wytrzeć do sucha i zetrzeć z nich skórkę. Następnie odkroić 4-6 jednakowych, cienkich plasterków, a z pozostałych cytryn wycisnąć sok.
  4. Jajka wymieszać z żółtkiem, ubijać około 5 minut. Dodać sok i skórkę cytrynową. Wlać mleko skondensowane i jeszcze ubijać około 3 minuty.
  5. Masę przelać na ciasteczkowy spód. Na wierzchu ułożyć plasterki cytryn.
  6. Tartę piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C około 15-20 minut. Dobrze wystudzić przed podaniem.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.