Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Krucha tarta cytrynowa
40 min
średni
02.11.2023
Krucha tarta cytrynowa to delikatnie korzenne ciasto wypełnione smakowitym kremem z mleka skondensowanego, jajek i cytryn. Polecamy w towarzystwie gorzkiej kawy.
Jak zrobić krucha tarta cytrynowa
- Herbatniki pokruszyć i włożyć do blendera. Masło roztopić i dodać do herbatników. Wszystko zmiksować, aby uzyskać ciasteczkowy piasek.
- Wyłożyć na wysmarowaną masłem i oprószoną mąką blachę do tarty (26 cm).
- Cytryny sparzyć wrzątkiem, wytrzeć do sucha i zetrzeć z nich skórkę. Następnie odkroić 4-6 jednakowych, cienkich plasterków, a z pozostałych cytryn wycisnąć sok.
- Jajka wymieszać z żółtkiem, ubijać około 5 minut. Dodać sok i skórkę cytrynową. Wlać mleko skondensowane i jeszcze ubijać około 3 minuty.
- Masę przelać na ciasteczkowy spód. Na wierzchu ułożyć plasterki cytryn.
- Tartę piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C około 15-20 minut. Dobrze wystudzić przed podaniem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze