Krupnik drobiowy

Przepis na Krupnik drobiowy
Czas przygotowania60 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Krupnik drobiowy to smakowita, lekka zupa na bazie warzywnego bulionu, z dodatkiem skrzydełek z kurczaka, pokrojonych w kostkę ziemniaków oraz kaszy jęczmiennej. Opcjonalnie można dodać śmietanę i uzyskać cięższą konsystencję. Polecamy na pierwsze danie.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić krupnik drobiowy

  1. Wodę zagotować w dużym garnku, dodać skrzydełka z kurczaka i gotować przez 10 minut. Przecedzić przez drobne sitko.
  2. Do odcedzonego bulionu dodać pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojony seler oraz marchewkę i pietruszkę.
  3. Po 10 minutach gotowania dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojony w paski listek kapusty.
  4. Po kolejnych 10 minutach gotowania dodać kaszę jęczmienną, listek laurowy, ziele angielskie i masło. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. Zupę gotować przez 5-10 minut na małym ogniu cały czas mieszając aż do całkowitej miękkości warzyw i kaszy.
  6. Opcjonalnie na końcu zupę zabielić śmietaną, dodawać ją stopniowo aby się nie zważyła.
  7. Skrzydełka obrać i mięso dodać do zupy. Posypać natką pietruszki i podawać.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.