Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Krupnik drobiowy
60 min
średni
02.11.2023
Krupnik drobiowy to smakowita, lekka zupa na bazie warzywnego bulionu, z dodatkiem skrzydełek z kurczaka, pokrojonych w kostkę ziemniaków oraz kaszy jęczmiennej. Opcjonalnie można dodać śmietanę i uzyskać cięższą konsystencję. Polecamy na pierwsze danie.
Spis treści:
Składniki
- 2 l wody
- 6 skrzydełek
- 1/2 małej cebuli
- mały kawałek selera
- 3 marchewki, starte na grubych oczkach
- 1 pietruszka
- 4 ziemniaki
- liść kapusty
- 100 g kaszy jęczmiennej
- 1 listek laurowy
- 2-3 ziela angielskie
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
- 100 ml śmietana 12% (opcjonalnie)
- posiekana natka pietruszki
Jak zrobić krupnik drobiowy
- Wodę zagotować w dużym garnku, dodać skrzydełka z kurczaka i gotować przez 10 minut. Przecedzić przez drobne sitko.
- Do odcedzonego bulionu dodać pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojony seler oraz marchewkę i pietruszkę.
- Po 10 minutach gotowania dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojony w paski listek kapusty.
- Po kolejnych 10 minutach gotowania dodać kaszę jęczmienną, listek laurowy, ziele angielskie i masło. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Zupę gotować przez 5-10 minut na małym ogniu cały czas mieszając aż do całkowitej miękkości warzyw i kaszy.
- Opcjonalnie na końcu zupę zabielić śmietaną, dodawać ją stopniowo aby się nie zważyła.
- Skrzydełka obrać i mięso dodać do zupy. Posypać natką pietruszki i podawać.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze