Jak zrobić zupę gyros w Lidlomixie?
06.03.2024
Łosoś w cieście francuskim
50min
średni
02.11.2023
Łosoś w cieście francuskim to idealna przekąska na imprezę, drugie śniadanie czy lunch. Tą wytrawną wersję ciasta francuskiego, z dodatkiem łososia, sera i koperku polecamy każdemu, kto chce zaspokoić mały głód.
Składniki
- 185g filetów z łososia
- 200g pełnotłustego miękkiego sera
- mała garść posiekanego koperku
- 375g ciasta francuskiego
- 1 jajko, roztrzepane
Jak zrobić łosoś w cieście francuskim
- Do robota kuchennego wrzuć łososia, miękki ser, koperek i trochę przyprawy, aż będą dobrze połączone.
- Rozwiń ciasto francuskie i pokrój na 3 części, wzdłuż. Podziel wypełnienie na trzy części i umieść na środku każdego paska.
- Krawędzie posmaruj rozbitym jajkiem, a następnie zroluj i dobrze dociśnij.
- Każdą rolkę potnij na 8-10 kawałków, następnie ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika, rozgrzanego do 200 z termoobiegiem, przez ok 25-30 minut aż staną się puszyste i złote.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze