Makaron z kozim serem i prażonymi orzechami

Przepis na Makaron z kozim serem i prażonymi orzechami
Czas przygotowania20 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Makaron z kozim serem i prażonymi orzechami to szybka i łatwa do przygotowania propozycja obiadowa, na którą składa się wybrany makaron ugotowany al dente, sos serowy z sera koziego, roztopionego na mleku oraz posypki z prażonych orzeszków piniowych. Polecamy wypróbować ten przepis.

Składniki

  • 300 g makaronu np. kokardki
  • 90 ml chudego mleka
  • 150 g chudego, miękkiego sera koziego
  • 2 łyżeczki świeżego estragonu, drobno posiekanego
  • 2 cebule dymki, drobno posiekane
  • 2–3 łyżki prażonych orzeszków piniowych ( można uprażyć je przed gotowaniem, na suchej patelni, ok 3 min)
  • sól i pieprz

Promocje na składniki

Jak zrobić makaron z kozim serem i prażonymi orzechami

  1. Wrzucić makaron do wrzątku i gotować ok 6-7 minut lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż będzie al dente, czyli lekko twardy.
  2. Podgrzać mleko w rondelku, na małym ogniu, dodać do niego ser, rozdrobnić go, mieszać, aż się rozpuści, i natychmiast zdjąć z ognia. Nie wolno dopuścić do wrzenia, żeby nie porobiły się grudki.
  3. Dodać estragon i cebulkę dymkę. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku.
  4. Starannie odlać makaron i przełożyć na półmisek. Polać sosem serowym i dobrze wymieszać. Posypać orzechami i podawać.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.