Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Makaron z kozim serem i prażonymi orzechami
20 min
średni
02.11.2023
Makaron z kozim serem i prażonymi orzechami to szybka i łatwa do przygotowania propozycja obiadowa, na którą składa się wybrany makaron ugotowany al dente, sos serowy z sera koziego, roztopionego na mleku oraz posypki z prażonych orzeszków piniowych. Polecamy wypróbować ten przepis.
Składniki
- 300 g makaronu np. kokardki
- 90 ml chudego mleka
- 150 g chudego, miękkiego sera koziego
- 2 łyżeczki świeżego estragonu, drobno posiekanego
- 2 cebule dymki, drobno posiekane
- 2–3 łyżki prażonych orzeszków piniowych ( można uprażyć je przed gotowaniem, na suchej patelni, ok 3 min)
- sól i pieprz
Jak zrobić makaron z kozim serem i prażonymi orzechami
- Wrzucić makaron do wrzątku i gotować ok 6-7 minut lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż będzie al dente, czyli lekko twardy.
- Podgrzać mleko w rondelku, na małym ogniu, dodać do niego ser, rozdrobnić go, mieszać, aż się rozpuści, i natychmiast zdjąć z ognia. Nie wolno dopuścić do wrzenia, żeby nie porobiły się grudki.
- Dodać estragon i cebulkę dymkę. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Starannie odlać makaron i przełożyć na półmisek. Polać sosem serowym i dobrze wymieszać. Posypać orzechami i podawać.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze