Meksykańskie ciasto bananowe

Przepis na Meksykańskie ciasto bananowe
Czas przygotowania75 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Meksykańskie ciasto bananowe to słodkie ciasto przygotowane na bazie słodkich ziemniaków i bananów z odrobiną rumu i wanilii. Podawane na ciepło z podgrzaną konfiturą malinową smakuje wyśmienicie. Polecamy.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić meksykańskie ciasto bananowe

  1. Obrać i umyć pataty. Obrać banany i pokroić w kawałki.
  2. Włożyć pataty i banany do dużego garnka i zalać mlekiem tak, żeby były zakryte. Gdyby mleka było za mało, można dolać nieco wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 20 minut.
  3. Odsączyć dokładnie pataty i banany na cedzaku. Zrobić z nich puree w mikserze lub używając tłuczka do ziemniaków. Odstawić na bok. Nagrzać piekarnik do 200°C.
  4. Przeciąć laskę wanilii i nożem wyskrobać nasionka. Ubić mikserem jajka, cukier oraz cukier waniliowy na puszystą masę.
  5. Dodać do masy 130 g masła, rum, nasionka wanilii i pure`e patatowo-bananowe. Wymieszać, aż powstanie gładkie ciasto.
  6. Resztą masła nasmarować formę, włożyć ciasto i wyrównać powierzchnię. Wstawić do większej formy lub ogniotrwałego naczynia. Nalać letniej wody do wysokości nieco ponad 1/2 wysokości formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 40 minut.
  7. Wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić w formie. Wyjąć z formy na paterę. Podgrzać konfiturę w garnku na małym ogniu i podawać ciepłą razem z ciastem.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.