Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Mieszki z nadzieniem z suszonych owoców
40 min + odstawienie
średni
02.11.2023
Mieszki z nadzieniem z suszonych owoców to ciasteczka z ciasta filo wypełnione słodkim farszem z suszonych owoców, jabłka i orzechów włoskich, z dodatkami. To świetna propozycja na małą, słodką przekąskę.
Składniki
- 45 g masła
- 4 listki ciasta filo
- Nadzienie:
- 150 g mieszanych suszonych owoców
- 4 łyżki brandy
- 1 jabłko
- 30 g imbiru w syropie
- 30 g siekanych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 1 łyżka cukru pudru do posypania
Jak zrobić mieszki z nadzieniem z suszonych owoców
- Suszone owoce posiekać i w misce wymieszać z brandy. Moczyć przez godzinę pod przykryciem.
- Nagrzać piekarnik do 200°C. Pokryć dno blachy papierem do pieczenia.
- Obrać jabłko i zetrzeć na grubej tarce. Drobno posiekać kawałki imbiru.
- Dodać do owoców jabłko, imbir, siekane orzechy, otartą skórkę cytryny i wymieszać. Zostawić na kilka minut, by dodatki nasiąkły alkoholem.
- Roztopić masło. Ułożyć warstwy ciasta filo jedna na drugiej na blacie kuchennym. Przekroić na 6 kwadratów, żeby powstało 36 kwadratów z ciasta. Każdy z nich posmarować cienko masłem i układać po dwa jeden na drugim.
- Pośrodku każdego z kwadratowych ciastek położyć 1 łyżkę nadzienia. Rogi każdego ciastka zebrać w palcach tuż nad nadzieniem i lekko przekręcić.
- Ułożyć mieszki na blasze i cienko posmarować masłem. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 12–15 minut, aż staną się złotobrązowe. Wyjąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze