Mieszki z nadzieniem z suszonych owoców

Przepis na Mieszki z nadzieniem z suszonych owoców
Czas przygotowania40 min + odstawienie
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Mieszki z nadzieniem z suszonych owoców to ciasteczka z ciasta filo wypełnione słodkim farszem z suszonych owoców, jabłka i orzechów włoskich, z dodatkami. To świetna propozycja na małą, słodką przekąskę.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić mieszki z nadzieniem z suszonych owoców

  1. Suszone owoce posiekać i w misce wymieszać z brandy. Moczyć przez godzinę pod przykryciem.
  2. Nagrzać piekarnik do 200°C. Pokryć dno blachy papierem do pieczenia.
  3. Obrać jabłko i zetrzeć na grubej tarce. Drobno posiekać kawałki imbiru.
  4. Dodać do owoców jabłko, imbir, siekane orzechy, otartą skórkę cytryny i wymieszać. Zostawić na kilka minut, by dodatki nasiąkły alkoholem.
  5. Roztopić masło. Ułożyć warstwy ciasta filo jedna na drugiej na blacie kuchennym. Przekroić na 6 kwadratów, żeby powstało 36 kwadratów z ciasta. Każdy z nich posmarować cienko masłem i układać po dwa jeden na drugim.
  6. Pośrodku każdego z kwadratowych ciastek położyć 1 łyżkę nadzienia. Rogi każdego ciastka zebrać w palcach tuż nad nadzieniem i lekko przekręcić.
  7. Ułożyć mieszki na blasze i cienko posmarować masłem. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 12–15 minut, aż staną się złotobrązowe. Wyjąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.