Muffinki piernikowe

Przepis na Muffinki piernikowe
Poziom trudnościśredni
Ocena 5.0
02.11.2023

Piernikowe muffiny, to doskonały pomysł, gdy spodziewamy się gości. Kilka chwil i możemy podać pyszny, domowy wypiek. Ja najczęściej podaję muffinki bez dodatków, oprószone cukrem pudrem lub z polewą czekoladową i chrupiącymi dodatkami. Ale takie muffiny można podać również z bardziej wymyślnymi dodatkami, jak np. waniliowym kremem na bazie mascarpone. Całość wystarczy później lekko oprószyć kakao i gotowe. Prosty, pyszny wypiek, który może zachwycić niejednego gościa.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić muffinki piernikowe

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
  2. Do jednej miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, cukier, przyprawę do piernika i kakao. Składniki mieszamy łyżką.
  3. Do drugiej miski wbijamy 1 jajko, wlewamy mleko, olej i miód. Mieszamy składniki.
  4. Następnie łączymy ze sobą zawartość obu misek, mieszając niezbyt dokładnie.
  5. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej nakładamy po łyżce masy, następnie łyżeczkę dżemu porzeczkowego i uzupełniamy resztą masy (do 3/4 wysokości papilotek).
  6. Muffinki pieczemy w nagrzanym piekarniku około 25 minut (do tzw. suchego patyczka wbitego w ciasto). Gdy muffinki ostygną można je dowolnie udekorować.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.