Jak zrobić zupę gyros w Lidlomixie?
06.03.2024
Muffinki piernikowe
średni
Piernikowe muffiny, to doskonały pomysł, gdy spodziewamy się gości. Kilka chwil i możemy podać pyszny, domowy wypiek. Ja najczęściej podaję muffinki bez dodatków, oprószone cukrem pudrem lub z polewą czekoladową i chrupiącymi dodatkami. Ale takie muffiny można podać również z bardziej wymyślnymi dodatkami, jak np. waniliowym kremem na bazie mascarpone. Całość wystarczy później lekko oprószyć kakao i gotowe. Prosty, pyszny wypiek, który może zachwycić niejednego gościa.
Spis treści:
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 0,5 szklanki cukru
- 1 pełna łyżka przyprawy do piernika
- 1 czubata łyżeczka naturalnego kakao
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 1 jajko klasy M
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki płynnego miodu
- 12 łyżeczek dżemu porzeczkowego
- Dodatkowo:
- polewa czekoladowa i dowolne ozdoby
Jak zrobić muffinki piernikowe
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
- Do jednej miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, cukier, przyprawę do piernika i kakao. Składniki mieszamy łyżką.
- Do drugiej miski wbijamy 1 jajko, wlewamy mleko, olej i miód. Mieszamy składniki.
- Następnie łączymy ze sobą zawartość obu misek, mieszając niezbyt dokładnie.
- Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej nakładamy po łyżce masy, następnie łyżeczkę dżemu porzeczkowego i uzupełniamy resztą masy (do 3/4 wysokości papilotek).
- Muffinki pieczemy w nagrzanym piekarniku około 25 minut (do tzw. suchego patyczka wbitego w ciasto). Gdy muffinki ostygną można je dowolnie udekorować.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze