
Muffinki piernikowe - przepis
Piernikowe muffiny, to doskonały pomysł, gdy spodziewamy się gości. Kilka chwil i możemy podać pyszny, domowy wypiek. Ja najczęściej podaję muffinki bez dodatków, oprószone cukrem pudrem lub z polewą czekoladową i chrupiącymi dodatkami. Ale takie muffiny można podać również z bardziej wymyślnymi dodatkami, jak np. waniliowym kremem na bazie mascarpone. Całość wystarczy później lekko oprószyć kakao i gotowe. Prosty, pyszny wypiek, który może zachwycić niejednego gościa.

Składniki
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
0,5 szklanki cukru
1 pełna łyżka przyprawy do piernika
1 czubata łyżeczka naturalnego kakao
1/3 szklanki oleju rzepakowego
1 szklanka mleka
2 łyżki płynnego miodu
12 łyżeczek dżemu porzeczkowego
Dodatkowo:
polewa czekoladowa i dowolne ozdoby
Jak zrobić Muffinki piernikowe
1
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
2
Do jednej miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, cukier, przyprawę do piernika i kakao. Składniki mieszamy łyżką.
3
Do drugiej miski wbijamy 1 jajko, wlewamy mleko, olej i miód. Mieszamy składniki.
4
Następnie łączymy ze sobą zawartość obu misek, mieszając niezbyt dokładnie.
5
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej nakładamy po łyżce masy, następnie łyżeczkę dżemu porzeczkowego i uzupełniamy resztą masy (do 3/4 wysokości papilotek).
6
Muffinki pieczemy w nagrzanym piekarniku około 25 minut (do tzw. suchego patyczka wbitego w ciasto). Gdy muffinki ostygną można je dowolnie udekorować.
Tags:
Słodkie okruszki - piecz i gotuj z sercem