muffiny piernikowe

Muffinki piernikowe - przepis

Piernikowe muffiny, to doskonały pomysł, gdy spodziewamy się gości. Kilka chwil i możemy podać pyszny, domowy wypiek. Ja najczęściej podaję muffinki bez dodatków, oprószone cukrem pudrem lub z polewą czekoladową i chrupiącymi dodatkami. Ale takie muffiny można podać również z bardziej wymyślnymi dodatkami, jak np. waniliowym kremem na bazie mascarpone. Całość wystarczy później lekko oprószyć kakao i gotowe. Prosty, pyszny wypiek, który może zachwycić niejednego gościa.

muffiny piernikowe

Składniki

2 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

0,5 łyżeczki sody

0,5 szklanki cukru

1 pełna łyżka przyprawy do piernika

1 czubata łyżeczka naturalnego kakao

1/3 szklanki oleju rzepakowego

1 jajko klasy M

1 szklanka mleka

2 łyżki płynnego miodu

12 łyżeczek dżemu porzeczkowego

Dodatkowo:

polewa czekoladowa i dowolne ozdoby

Jak zrobić Muffinki piernikowe

1

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

2

Do jednej miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, cukier, przyprawę do piernika i kakao. Składniki mieszamy łyżką.

3

Do drugiej miski wbijamy 1 jajko, wlewamy mleko, olej i miód. Mieszamy składniki.

4

Następnie łączymy ze sobą zawartość obu misek, mieszając niezbyt dokładnie.

5

Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej nakładamy po łyżce masy, następnie łyżeczkę dżemu porzeczkowego i uzupełniamy resztą masy (do 3/4 wysokości papilotek).

6

Muffinki pieczemy w nagrzanym piekarniku około 25 minut (do tzw. suchego patyczka wbitego w ciasto). Gdy muffinki ostygną można je dowolnie udekorować.

Tags:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij tryb gotowania
Polub nas na Facebooku
X