Muffiny z miodem i otrębami

Przepis na Muffiny z miodem i otrębami
Czas przygotowania45 min + odstawienie
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Muffiny z miodem i otrębami to pyszne i zdrowe muffinki, bazujące na mące pszennej i otrębach zbożowych, z dodatkiem miodu, soku ananasowego i cukru trzcinowego. Te słodkie ciasteczka dobrze sprawdzą się zarówno na deser, jak i małą przekąskę.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić muffiny z miodem i otrębami

  1. W małej misce połączyć sok z ananasa z rodzynkami. Odstawić.
  2. W średniej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać otręby i wymieszać. Odstawić.
  3. W dużej misce wymieszać brązowy cukier z olejem, miodem i jajami i dobrze wymieszać. Dodać mieszankę z otrębami i dobrze wymieszać. Wyrobić wszystko z sokiem. Ciasto będzie rzadkie, ale zgęstnieje podczas chłodzenia. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny lub na noc.
  4. Schłodzone ciasto zamieszać. Napełnić nim wyłożone papilotkami lub posmarowane tłuszczem foremki do pieczenia babeczek do 3/4 ich wysokości.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 205°C przez 20 do 25 minut. Po wyjęciu studzić przez 10 minut w foremkach, następnie wyjąć na kratkę do studzenia ciast.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.