Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Muffiny z miodem i otrębami
45 min + odstawienie
średni
02.11.2023
Muffiny z miodem i otrębami to pyszne i zdrowe muffinki, bazujące na mące pszennej i otrębach zbożowych, z dodatkiem miodu, soku ananasowego i cukru trzcinowego. Te słodkie ciasteczka dobrze sprawdzą się zarówno na deser, jak i małą przekąskę.
Składniki
- 1 szklanka soku ananasowego
- 1 szklanka brązowego cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 1/2 szklanki miodu
- 5 jajek
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 4 szklanki otrębów zbożowych
Jak zrobić muffiny z miodem i otrębami
- W małej misce połączyć sok z ananasa z rodzynkami. Odstawić.
- W średniej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać otręby i wymieszać. Odstawić.
- W dużej misce wymieszać brązowy cukier z olejem, miodem i jajami i dobrze wymieszać. Dodać mieszankę z otrębami i dobrze wymieszać. Wyrobić wszystko z sokiem. Ciasto będzie rzadkie, ale zgęstnieje podczas chłodzenia. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny lub na noc.
- Schłodzone ciasto zamieszać. Napełnić nim wyłożone papilotkami lub posmarowane tłuszczem foremki do pieczenia babeczek do 3/4 ich wysokości.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 205°C przez 20 do 25 minut. Po wyjęciu studzić przez 10 minut w foremkach, następnie wyjąć na kratkę do studzenia ciast.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze