Mus czekoladowy

Przepis na Mus czekoladowy
Czas przygotowania20 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki


ilość porcji: 4

  • 4 żółtka (użyj bardzo świeżych jaj)
  • 40 g cukru
  • 4 łyżeczki rumu
  • 150 g ciemnej czekolady najwyższej jakości
  • 300 ml śmietany tortowej (do ubijania)


Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10min. ›
Gotowanie: 5min. ›
+2godz. chłodzenie ›
Gotowe w: 2godz.15min.

  1. Mikserem ubijać żółtka z cukrem długo i dokładnie, aż powstanie puszysta piana.
  2. W rondelku ustawionym nad garnkiem z gotującą wodą stopić czekoladę, a następnie zdjąć z ognia i odstawić by nieco przestygła. Wmieszać ciepłą czekoladę do żółtek, a następnie wmieszać rum.
  3. Ubić śmietanę, dodać do musu, a następnie delikatnie wymieszać łyżką. Natychmiast przelać do małych miseczek lub salaterek i odstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki.

Składniki

  • zalewa z jednej puszki fasoli (około 125 ml)
  • 125 g gorzkiej czekolady wegańskiej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • opcjonalnie: ½ szklanki mleka roślinnego

Promocje na składniki

Jak zrobić mus czekoladowy

  1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy cukier i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.
  2. Teraz możemy dodać ulubione mleko roślinne – mus nabierze dzięki temu lżejszej i bardziej kremowej konsystencji.
  3. W osobnej misce ubijamy zalewę z fasoli na sztywną pianę. Odrobinę przestudzoną czekoladę mieszamy delikatnie z pianą i przelewamy do miseczek.
  4. Następnie wkładamy do lodówki na minimum godzinę, żeby mus zgęstniał. Najlepiej smakuje podany ze świeżymi owocami, musem z mango lub bitą śmietaną na bazie mleka kokosowego.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.