Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Mus czekoladowy
20 min
średni
02.11.2023
Składniki
ilość porcji: 4
- 4 żółtka (użyj bardzo świeżych jaj)
- 40 g cukru
- 4 łyżeczki rumu
- 150 g ciemnej czekolady najwyższej jakości
- 300 ml śmietany tortowej (do ubijania)
Sposób przygotowania
Przygotowanie: 10min. ›
Gotowanie: 5min. ›
+2godz. chłodzenie ›
Gotowe w: 2godz.15min.
- Mikserem ubijać żółtka z cukrem długo i dokładnie, aż powstanie puszysta piana.
- W rondelku ustawionym nad garnkiem z gotującą wodą stopić czekoladę, a następnie zdjąć z ognia i odstawić by nieco przestygła. Wmieszać ciepłą czekoladę do żółtek, a następnie wmieszać rum.
- Ubić śmietanę, dodać do musu, a następnie delikatnie wymieszać łyżką. Natychmiast przelać do małych miseczek lub salaterek i odstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki.
Spis treści:
Składniki
- zalewa z jednej puszki fasoli (około 125 ml)
- 125 g gorzkiej czekolady wegańskiej
- 2 łyżki cukru pudru
- opcjonalnie: ½ szklanki mleka roślinnego
Jak zrobić mus czekoladowy
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy cukier i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.
- Teraz możemy dodać ulubione mleko roślinne – mus nabierze dzięki temu lżejszej i bardziej kremowej konsystencji.
- W osobnej misce ubijamy zalewę z fasoli na sztywną pianę. Odrobinę przestudzoną czekoladę mieszamy delikatnie z pianą i przelewamy do miseczek.
- Następnie wkładamy do lodówki na minimum godzinę, żeby mus zgęstniał. Najlepiej smakuje podany ze świeżymi owocami, musem z mango lub bitą śmietaną na bazie mleka kokosowego.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze