Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Naleśniki ziemniaczane z twarożkiem ziołowym
90 min
średni
02.11.2023
Składniki
- 600 g małych mączystych ziemniaków
- 2 łyżki mąki
- 100 g śmietany kremówki
- 6 jajek
- sól, pieprz
- świeżo starta gałka muszkatołowa
- 4 łyżki klarowanego masła
- 2 łyżki szczypiorku, drobno pokrojonego
- 200 g twarożku
- 4 łyżki mleka
- 2-3 łyżki drobno posiekanych ziół
- 100 g śmietany kremówki
Jak zrobić naleśniki ziemniaczane z twarożkiem ziołowym
- Umyć ziemniaki i gotować we wrzątku do miękkości 25-30 minut. Odlać wodę, krótko odparować, obrać i dwukrotnie przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
- Dodać do ziemniaków mąkę i śmietanę. Stopniowo wbijać jajka, ciągle mieszając. Przyprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Odstawić ciasto na 20 minut.
- Przygotować twarożek ziołowy. Wymieszać serek z mlekiem, żeby miał kremową konsystencję. Przyprawić solą i pieprzem, dodać zioła. Śmietanę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z twarożkiem, żeby był bardziej puszysty.
- Do czasu podania trzymać w chłodnym miejscu.
- Włączyć piekarnik, nastawić grzanie na najniższą temperaturę. Rozgrzać nieco klarowanego masła na patelni. Wlać na patelnię tyle ciasta, by pokryło całe dno cieniutką warstwą.
- Smażyć kolejne naleśniki na średnim ogniu 1-2 minuty, aż się przyrumienią, odwrócić i smażyć z drugiej strony, znów 1-2 minuty. Zdjąć gotowy naleśnik z patelni, położyć na talerzu i wstawić do ciepłego piekarnika. Usmażyć w taki sposób jeszcze 7 kolejnych naleśników.
- Każdy naleśnik posmarować twarożkiem ziołowym, złożyć na pół i posypać pokrojonym szczypiorkiem. Podawać na ciepło.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze