Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Pasztet z fasoli
20min
średni
02.11.2023
Pasztet z fasoli to wegetariańska alternatywa dla mięsnego pasztetu. Równie dobrze smakuje rozsmarowany na świeżym chlebie, bagietce, picie czy chlebku naan. Dobrze przyprawiony i prosty w przygotowaniu to świetna opcja na popołudniową przekąskę.
Spis treści:
Składniki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 szalotka, drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 400g fasoli z puszki, odsączonej
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki i gałązka, do podania
- 4 cienkie plasterki białego chleba
Jak zrobić pasztet z fasoli
- Rozgrzej olej na patelni, następnie delikatnie smaż szalotkę i czosnek przez ok 3 minuty, aż zmiękną.
- Przełóż do dużego naczynia. Dodaj fasolę, a następnie zblenduj w robocie kuchennym.
- Wymieszaj z kwaśną śmietaną, natką pietruszki i przyprawami. Przykryj i schłódź, aż będzie gotowy do podania.
- W międzyczasie ułóż kromki chleba w mikrofali i przełącz ją na opcję grillowania. Delikatnie opiecz z każdej strony, pod średnim grillem, aż uzyskasz złoty kolor.
- Podawaj z pasztetem, z masłem i gałązką pietruszki.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze