Perska sałatka z ogórka z rodzynkami i orzechami włoskimi

Przepis na Perska sałatka z ogórka z rodzynkami i orzechami włoskimi
Czas przygotowania10 min + odstawienie
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Perska sałatka z ogórka z rodzynkami i orzechami włoskimi to ciekawe połączenie wytrawno-słodkie, które dobrze sprawdzi się jako przystawka lub dodatek do obiadu. Jogurt naturalny, wymieszany z ziołami i przyprawami stanowi podstawę tej sałatka. Dodatek ogórka, orzechów włoskich oraz rodzynek to jej trzon smakowy. Polecamy.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić perska sałatka z ogórka z rodzynkami i orzechami włoskimi

  1. Jogurt wyłożyć na drobne sito wyłożone filtrem do kawy albo gęstą gazą, aby nieco odciekł (na koniec powinno być ok. 250 g gęstego jogurtu).
  2. Ogórka i pokroić na plasterki.
  3. Chwilę prażyć orzechy na małej, suchej patelni na średnim ogniu. Odstawić aby ostygły.
  4. Jogurt przelać do małej miseczki,wymieszać z przyprawami i ziołami. Ułożyć na nim plastry ogórka, posypać orzechami i rodzynkami.
  5. Odstawić od lodówki, podawać schłodzone.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.