Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Perska sałatka z ogórka z rodzynkami i orzechami włoskimi
10 min + odstawienie
średni
02.11.2023
Perska sałatka z ogórka z rodzynkami i orzechami włoskimi to ciekawe połączenie wytrawno-słodkie, które dobrze sprawdzi się jako przystawka lub dodatek do obiadu. Jogurt naturalny, wymieszany z ziołami i przyprawami stanowi podstawę tej sałatka. Dodatek ogórka, orzechów włoskich oraz rodzynek to jej trzon smakowy. Polecamy.
Składniki
- 275 g jogurtu naturalnego
- 1 duży ogórek
- 2 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżki posiekanego świeżego koperku
- 1 łyżki posiekanej świeżej mięty
- 3 łyżki grubo posiekanych rodzynek
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Jak zrobić perska sałatka z ogórka z rodzynkami i orzechami włoskimi
- Jogurt wyłożyć na drobne sito wyłożone filtrem do kawy albo gęstą gazą, aby nieco odciekł (na koniec powinno być ok. 250 g gęstego jogurtu).
- Ogórka i pokroić na plasterki.
- Chwilę prażyć orzechy na małej, suchej patelni na średnim ogniu. Odstawić aby ostygły.
- Jogurt przelać do małej miseczki,wymieszać z przyprawami i ziołami. Ułożyć na nim plastry ogórka, posypać orzechami i rodzynkami.
- Odstawić od lodówki, podawać schłodzone.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze